Mikä ilahduttaisi työnhakijaa?

22.10.2019

Työnhaun sudenkuopista kirjoitetaan paljon ja työnhakijalle kuvaillaan erilaisia keinoja, miten välttää mokat työnhakutilanteessa. Hakijoiden sparraaminen tai ”vältä näitä työnhaussa” -listat, ovat yksi tapa lähestyä rekrytointia. Toisenlainen näkökulma on se, että osaajapulan vuoksi onnistuneet rekrytointiprosessit ovat huikeita kilpailuvaltteja osaajien metsästämisen matkalla.

Meitä MPS:llä kiinnostaakin kääntää perinteinen rekrytointiajattelu hieman toiseen kulmaan: Miten työnhakuprosessin eri vaiheissa me rekrytoijat voimme auttaa hakijaa onnistumaan ja tuottaa hänelle huippuhakukokemus. Aina haku ei tuota toivottua lopputulosta, mutta silti hakuprosessi voi olla mukavaa, jopa innostavaa tai opettavaista. Hakuprosessi on hakijalle mahdollisuus tutustua arvoihin ja ihmisiin sekä arvioida, miltä tuntuisi työskennellä hakevan yrityksen kulttuurissa.

Haluamme ilahduttaa hakijoita mm.

 1. Laadukkailla työpaikkailmoituksilla, jotka viestivät selkeästi tehtävästä, hakukriteereistä sekä siitä, miksi hakijan kannattaisi innostua hakemaan.
   
 2. Fiksuilla järjestelmillä, jotka eivät ankeuta hakijakokemusta.
   
 3. Nopealla ja ajantasaisella viestinnällä prosessin aikana.
   
 4. Arvostavilla kohtaamisilla kaikissa prosessin vaiheissa niin aikaa sopivan henkilön, rekrytointikonsulttien, yrityksen edustajien kuin hakevan esimiehen kanssa.
   
 5. Tarjoamalla mahdollisuuksia oppimiseen siinäkin tilanteessa, ettei saanut tehtävää, jonka eteen teki parhaansa. Antamalla mahdollisuuden palautteeseen hakuprosessista voidaan tukea hakijan onnistumista seuraavalla kerralla.

Mikä sinua on ilahduttanut, kun olet hakenut töitä? Jaa positiiviset kokemuksesi ja anna meidän rekrytoijien oppia niistä!

Kirjoittaja: Elina Koskela Elina Koskela