Tulossa henkilöarviointiin?

Olet saanut kutsun arviointipäivään. Onnittelut!

Olet todennäköisesti läpäissyt tiukan seulan ja valikoitunut vahvaksi hakijaksi haluamaasi tehtävään. Arvioinnin tarkoituksena on antaa sinulle tilaisuus osoittaa valmiuksiasi menestyä hakemassasi tehtävässä ja keskustella konsultin kanssa tavoitteistasi ja tyypillisestä toiminnastasi.
Lue täältä, miksi käytämme psykologisia testejä arvioinneissa.

Katso tästä lisää haastattelupäivästä

Pääasiassa henkilöarviointi tehdään etänä, näppärästi kotoa käsin. Tarvittaessa ne suoritetaan kokonaan tai osittain paikan päällä toimistollamme, jolloin voimme taata sinulle häiriöttömän tilan.

Toimistomme sijaitsevat Espoossa, Turussa, Tampereella, Kuopiossa, Vaasassa ja Oulussa.

Saat aina etukäteen tarkat ohjeet haastatteluun ja arviointitehtävien suorittamiseen. 

Miten valmistaudun henkilöarviointiin?

Ennen sähköpostiin saapunutta kutsua olet jo keskustellut arviointipäivän kulusta haastattelevan konsultin tai järjestelyistä vastaavan koordinaattorin kanssa. Olette sopineet arvioinnin ajankohdan ja keskustelleet arviointipäivän sisällöstä. Samalla toivottavasti kysyit sinua askarruttavat kysymykset arvioinnista. Jos sinulla on liikkumiseen, kirjoittamiseen, lukemiseen tai muuhun liittyviä erityistarpeita, kerro ne jo tässä vaiheessa. Näin voimme ottaa ne huomioon päivän järjestelyissä ja tarjota sinulle tasapuolisen ja miellyttävän kokemuksen.

Mitä voin odottaa?

Tilanteesta riippuen voit tehdä tehtävät paikan päällä, etänä tai molempia yhdistäen. Osallistuessasi arviointiin toimistollamme voimme taata sinulle rauhallisen tilan ilman häiriötekijöitä. Tämä kannattaa huomioida, jos sinulla ei kotonasi ole tätä mahdollisuutta. Erityisesti aikarajallisissa tehtävissä häiriöttömyys on ensiarvoisen tärkeää. Joskus sinun on mahdollista tulla valita tuletko päiväsaikaan vai vasta illalla arviointiin. Haluamme tarjota tämän joustavan mahdollisuuden, mutta huomioithan myös sen, että työpäivän päätteeksi saatat olla jo väsynyt ja tämä voi vaikuttaa testituloksiin.

Valmistautumisessa kannattaa huomioida arkiset pikkuasiat. Tarkista osoite ja selvitä, miten parhaiten pääset perille ajoissa. Kutsussa saat tietoa paikallisista pysäköintimahdollisuuksista. Varmista myös, että asiat töissä ja kotona ovat kunnossa, jotta voit keskittyä täysillä arviointipäivän tehtäviin. Jos arviointikokonaisuutesi kestää yli lounasajan, toimipisteidemme lähellä on runsaasti lounasravintoloita, joissa voit aterioida. Joskus on kysytty pukeutumisohjettakin ja vastauksemme on ollut: niin kuin siisteihin sisätöihin olet tavallisestikin pukeutunut. Tavallisesti tutkinto- ja työtodistusten tarkistaminen ei kuulu arviointipäivään: jos todistukset pitää ottaa mukaan, siitä kerrotaan kutsussa erikseen.

Jos teet tehtävät ja haastattelun etänä, varmista, että sinulla on häiriötön ajankohta ja paikka. Keskeytykset voivat vaikuttaa testeissä suoriutumiseen. Laita pois erilaiset hälytykset ja ilmoitukset puhelimestasi ja tietokoneeltasi. Varmista nettiyhteyden toimivuus. Soveltuvuusarviointiin kuuluvan haastattelun aikana sinua haastattelee yksi konsultti. Arviointiin voi kuulua myös simulaatioita, joissa sinä ja useammat muut hakijat ovat samaan aikaan etäyhteydessä toistensa kanssa.

Voit pukeutua etähaastatteluun kuten pukeutuisit työpaikkahaastatteluun muutenkin, ainakin siltä osin mitä näkyy haastattelijalle kameran kautta. Ota huomioon, että kasvosi näkyvät eli valon tulisi mieluiten tulla edestä eikä takaa päin. Esimerkiksi ikkunan edessä istuminen voi jättää kasvosi varjoon. Tarkista muutoinkin, että kuvan tausta on rauhallinen siisti. Voit myös käyttää erillistä taustakuvaa.

Testit ja tehtävät

Täytät kyselyitä ja testejä jo ennen arviointipäivää. Tämä tuo joustavuutta aikataulujärjestelyihisi. Tee ennakkotehtävät ajoissa ennen määräaikaa, viime tipan kiire on harvoin mukavaa. Jos tulet toimistollemme, saatat tehdä joitain testejä myös päivän aikana. Aikarajallisissa testeissä sinun on mahdollista tehdä esimerkkitehtäviä: tarkoitus ei ole arvioida testitottumustasi, joten esimerkkitehtävät auttavat hakijat tässä suhteessa samalle viivalle. Jos haluat, voit kokeilla etukäteen internetistä vapaasti löydettäviä kyselyitä, jotka muistuttavat käyttämiämme tutkittuja psykologisia testejä. Vaikka ne eivät olisi virallisia psykologisia testejä, saat kokemuksen siitä, millaista niitä on täyttää.

Testit kannattaa tehdä omalla äidinkielellään, mikäli mahdollista. Useimmissa testeissä voi valita kieleksi ainakin suomen, englannin tai ruotsin. Joissakin testeissä on paljon muitakin kielivaihtoehtoja. Joskus kysymyksiin vastatessa voi tuntua hankalalta valita itseä sopiva vaihtoehto. Älä jää miettimään näitä liian pitkäksi aikaa. Mikään testitulos ei riipu yksittäisestä vastauksesta vaan kokonaisuudesta. Myös aikarajallisissa kykytehtävissä on mahdollista jättää yksittäinen tehtävä kesken ja siirtyä seuraavaan, jos et löydä ratkaisua. Yritä olla stressaamatta liikaa näistä tehtävistä. Kykytehtävät sujuvat yleensä varsin hyvin, vaikka et ehtisi tekemään kaikkia tehtäviä annetussa ajassa.

Monesti arviointipäivään kuuluu myös simulaatiotehtäviä, joissa ratkot erilaisia ongelmia yksin tai ryhmässä. Tehtävien tarkoitus on luoda hyvä ympäristö, jossa saat näyttää parasta osaamistasi omana itsenäsi. Nykyään ryhmäsimulaatiotkin tehdään verkossa. Muut ryhmäsimulaatioon osallistujat eivät hae samaa työpaikkaa kuin sinä. Huomioimme tämän, kun jaamme hakijoita ryhmiin. Ryhmäsimulaatiossa sinulle annetaan ohjeet ja saat valmistautua hetken tehtävään ennen yhteisen keskustelun aloittamista.

Ryhmäsimulaation lisäksi vastaasi voi tulla myös muunlaisia simulaatioita. Niitä varten saat yleensä valmistautumisaikaa, jonka jälkeen tehtäväsi voi olla esimerkiksi esitellä tuotoksesi konsultille tai eläytyä esihenkilön rooliin meidän työntekijämme esittäessä alaistasi. Jotkut simulaatiot on suunniteltu yhdessä asiakkaidemme kanssa, ja ne saattavat liittyä spesifisti hakemaasi tehtävään tai organisaatioon.

Haastattelu

Haastatteluunkin voi valmistautua miettimällä vielä kerran, mitä odottat uudelta tehtävältä ja miten omat valmiutesi vastaavat näitä odotuksia. Haastatteleva konsultti on perehtynyt haettavan tehtävän vaatimuksiin: sinusta hän ei vielä tiedä ennakkotehtäviesi kertomaa enempää. Konsultilla on kriteerit, joista hän on sopinut toimeksiantajan kanssa. Saat näistä kriteereistä käsityksen tutustumalla esimerkiksi työpaikkailmoitukseen, jos tehtävästä on sellainen laadittu. Kannattaa peilata omaa aiempaa kokemusta näihin kriteereihin ja valmistautua kertomaan miten käyttäisit työnantajan toiveet kertoen omista vahvuuksistasi.

Haastattelu on tärkeä osa arviointia: siinä kaikki muut tulokset saavat merkityksensä sinun kertomanasi. Siksi konsultti auttaa kysymyksillään sinua kertomaan mahdollisimman hyvin, tarkasti ja hyödyllisesti omista valmiuksistasi ja kehittymismahdollisuuksistasi. Tässä käytte läpi sekä konkreettisia tapahtumia urasi varrelta että tulevia suunnitelmiasi. Hän luottaa sinuun oman elämäsi asiantuntijana ja toivoo sinun luottavan häneen arvioinnin ammattilaisena. Siinä roolissa hän vertaa valmiuksiasi tehtävässä menestymisen kriteereihin, niihin samoihin, joihin sinäkin tutustuit päättäessäsi hakea tehtävää. Sitä samaa sinäkin olet hakuprosessissa selvittämässä.

Pyrimme tekemään arviointi kokonaisuudesta sinulle mahdollisimman sujuvan ja miellyttävän. Soveltuvuusarviointeihin osallistuneiden asiakkaamme arvosana asiakaspalvelusta sekä yleisestä arviointikokemuksesta on  6 / 7. Annathan meille palautetta siitä, miten onnistuimme sinun kohdallasi! 

Arviointipäivän jälkeen

Arviointipäivän tuloksena syntyy arvio siitä, miten todennäköisesti menestyt hakemassasi tehtävässä. Arvioinnissa verrataan sinun työskentelytapaasi tehtävän kriteereihin. Vaikka kävisi niin, että sinua ei täysin suositeltaisi juuri kyseiseen tehtävään se ei tarkoita sitä, etteikö sinua voisi suositella johonkin toiseen tehtävään.

Tämä arvio raportoidaan rekrytoivalle esihenkilölle. Sinulla on aina mahdollisuus saada palautetta arvioinnistasi. Tulokset raportoidaan sinulle samassa muodossa kuin arvioinnin tilanneelle toimeksiantajallemme. Raportointiin sisältyy yleensä ainakin suullinen ja graafinen yhteenveto tuloksista. Usein toimeksiantajamme tilaa meiltä kirjallisen raportin ja tällöin luonnollisesti saat myös sen itsellesi. Jos sinulla tulee kysyttävää raportista tai haluat arvioinnin tekijän kanssa pohtia tulevaisuuttasi, ota rohkeasti yhteyttä konsulttiin.

Lue lisää Kävitkö arvioinnissa?.

Voit olla meihin yhteydessä soittamalla numeroon 040 092 7635 tai sähköpostitse osoitteeseen psykologiassistentit@mps.fi.

Tervetuloa!

Ota yhteyttä

Lotta Lunnela
Lotta Lunnela
lotta.lunnela@mps.fi +358 20 746 9461
TUTUSTU