5 syytä, miksi maailma tarvitsee humanisteja

ti 4. syyskuuta 2018 13.27.00

Työnantajien tarpeet muuttuvat ja siksi myös työntekijöiden kannattaa yhdistellä luovasti omaa osaamistaan ja vahvuuksiaan. Humanisteilta löytyy vahvuuksia, joista on hyötyä monessa työtehtävässä. Juuri nyt maailma tarvitsee humanisteja enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Eevi Kuokkasen blogi on julkaistu aiemmin Lifeworksin sivuilla 4.9.2018. 
Voit tutustua uudenlaisia urapalveluita työnhakijoille tarjoavaan Lifeworksiin jo ennakkoon osoitteessa: lifeworks.fi

 

1. Kriittinen, analyyttinen ajattelu

Tietoa ei ole koskaan ennen ollut ihmisen saatavilla niin paljon kuin nyt. Humanisti näkee pintaa syvemmälle: analysoi käsitteitä ja taustoja, vertailee eri tulkintoja voidakseen luoda parhaan käsityksen asiasta.

Kriittisen ajattelun kykyyn kuuluu myös taito hankkia tietoa monipuolisista lähteistä ja tulkita sitä. Nyt joku tietysti sanoo, että algoritmikin pystyy tähän – mutta jonkun pitää luoda se algoritmi. Kenen?

2. Empatia

Elämme näennäisen yksilökeskeistä aikaa. Jokainen luo itse oman tulevaisuutensa ja menestyksensä. Tämä yksilökeskeisyys johtaa helposti likinäköisyyteen: muista ihmisistä tulee stereotypioita, joita määrittävät koulutustausta, tulotaso, kulutustottumukset, asuinpaikka, ikä.

Humanismin lähtökohta, ihmisen kunnioittaminen, avaa silmiä ihmisten erilaisuudelle. Empatia on tärkeää kaikessa työssä, jossa ollaan ihmisten kanssa tekemisissä tai suunnitellaan ihmisten maailmaan liittyviä asioita. Mikään muotoilu ei onnistu ilman empatiaa.

Humanismin lähtökohta, ihmisen kunnioittaminen, avaa silmiä ihmisten erilaisuudelle.

3. Luovuus

Humanistin luovuus ei useinkaan näyttäydy räiskyvänä taiteellisuutena. Se on asioiden yllättävää yhdistämistä, kokonaisuuksien hahmottamista ja tulkitsemista, kyky nähdä syiden ja seurausten verkosto.

Humanisti tuntee ne kulttuuriset kuvastot, joiden avulla hahmotamme maailmaa ja rakennamme merkityksiä. Koska humanistin ensisijainen väline ajatteluun on kieli, viestintätaidot kuuluvat tähän ihmeellisen pakettiin mukaan. Ja juuri näitä taitoja insinööri- ja ekonomivetoinen liike-elämä nyt etsii.

Oma veikkaukseni on, että tulevaisuuden menestyjät ovat ihmisiä, joiden osaaminen muodostuu yllättävistä, ainutlaatuisista yhdistelmistä.

4. Uteliaisuus

Humanistille on itsestään selvää, että elämä on jatkuvaa oppimista. Tätä periaatetta ei tarvitse erikseen mennä seminaareihin oivaltamaan. Siinä on humanismin ydinperintö, sieltä antiikista asti hankittu: älä tyydy siihen, minkä jo tiedät.

Oma veikkaukseni on, että tulevaisuuden menestyjät ovat ihmisiä, joiden osaaminen muodostuu yllättävistä, ainutlaatuisista yhdistelmistä.

5. Eettisyys

Humanistille hyvä elämä on sekä yksilön että yhteisön hyvää ja järkevää elämää. Ihminen on vastuussa teoistaan, myös muille.

No, näyttäkää minulle se toimija työelämässä, jonka mielestä vastuullisuus ei ole tärkeää.

−−

Jos kaipaat argumentteja, jotka saattavat upota muihinkin kuin humanisteihin,

Myös eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan raportissa Suomen sata uutta mahdollisuutta 2018–2037 on mielenkiintoisia uusia ammatteja, joista voit ehkä jonain päivänä – ihan pian – tehdä omasi.


Kirjoittaja on kirjallisuustieteen maisteri ja kirjastonhoitaja evp, joka toimii luovana johtajana MPS Prewisessa ja hyötyy humanistitaustastaan jokaikinen päivä.

Kirjoittaja: Eevi Kuokkanen  Eevi Kuokkanen