Yara Suomi: Tehokasta turvallisuuskoulutusta verkossa

Yara Suomi on Yara Internationalin tytäryhtiö. Päätuotteita ovat lannoitteet, teollisuuskemikaalit sekä ympäristönsuojelutuotteet.

Yaralla on Suomessa kolme tuotantolaitosta, jotka sijaitsevat Uudessakaupungissa, Kokkolassa ja Siilinjärvellä. Siilinjärvellä sijaitsee myös Länsi-Euroopan ainoa fosfaattikaivos sekä Suomen suurin avolouhos. Vihdissä toimii Yara Suomen Kotkaniemen Tutkimusasema. Yara työllistää Suomessa noin 900 henkeä.

Projektin lähtökohta

Yara Suomi Oy:lle turvallisuus on tärkeintä kaikessa sen toiminnassa. Yaran tavoitteena onkin nolla vahinkoa. Periaatteena on, että vahingot ovat estettävissä ennakoivalla työllä ja jatkuvalla toimintatapojen parantamisella. Voimassa olevia turvallisuuskoulutuksia ja sitoutumista turvallisuuden kehittämiseen edellytetään toimipisteillä aina omalta henkilökunnalta ja yhteistyökumppaneilta.

Tehostaakseen turvallisuuskoulutusten toteutusta Yara etsi ratkaisua, jolla sadat vuosittaiset luokkahuonekoululutustilaisuudet saataisiin verkkoon suoritettavaksi itsenäisesti, vaikuttavuudesta tinkimättä. Tavoitteena oli mahdollistaa koulutusten suorittaminen ajasta ja paikasta riippumatta sekä tarjota mahdollisuus sisällön kertaamiseen aina tarpeen tullen. Toiveena oli työkalu, jolla sisällön luonti ja sen päivittäminen on ketterää ja osaamisen varmistaminen helppoa. 

Ratkaisu ja toteutus

MPS Prewisen tekninen ratkaisu, Gimlet LMS -oppimisympäristö ja Gimlet Composer -sisällöntuotantotyökalu, vastasi Yaran tavoitteisiin niin verkkokoulutusratkaisuiden toteuttamisen kuin koulutusten jakelun osalta. Gimlet Composer -sisällöntuotantotyökalun avulla Yara on tuottanut tehdaskohtaisia turvallisuusperehdytyksiä sekä erilaisiin työlajeihin liittyviä verkkoperehdytyksiä. Verkkokoulutusten jalkautuksen työkaluna Gimlet LMS mahdollistaa myös näppärän suoritusten seurannan.

Yaran Production Competence Specialist Antti Pasanen kertoo, että Yaran omalle henkilöstölle, joka oli aiemmin sidottu koulutuksien pitämiseen, on vapautunut arvokasta työaikaa muihin tärkeisiin tehtäviin. Kurssien tekeminen ja päivittäminen itse säästää myös selvää rahaa. ”Tarvittaessa voimme nyt reagoida nopeastikin uusiin koulutustarpeisiin ja saada ne sujuvasti näkyviin yhteistyökumppaneille. Olemme hyvin tyytyväisiä siihen, että käyttäjille ympäristö on pyritty tekemään mahdollisimman helppokäyttöiseksi ja selkeäksi, ja kehitystyötä tehdään edelleen tarpeiden mukaan”, Pasanen kertoo. ”Meille on myös tärkeää, että yhteistyö kumppanimme MPS Prewisen kanssa on sujuvaa.”

Verkkokoulutuksiin on tähän mennessä osallistunut jo yli 7000 henkilöä, ja turvallisuus Yaran toimipisteillä onkin parantunut merkittävästi verkkokoulutusten myötä. TRI (Total Recordable Injuries) -taajuus laski arvosta 4.5 arvoon 1.8, mikä tarkoittaa, että loukkaantumisia on nykyisin vain noin yksi vuodessa.

Lue lisää case-esimerkeistämme:

Fingrid Oyj – Tietoturvan hyvikset ja pahikset

Yara Suomi: Tehokasta turvallisuuskoulutusta verkossa

Teleste: Laadukasta verkkokurssien suunnittelua MPS Prewisen konsultointituella

Fortum: Mobiiliratkaisu matkustusturvallisuuden perehdyttämiseen

Viisi vinkkiä: Parempaa turvallisuuskoulutusta verkossa

Montako jalkaa kinkulla on?

Lääketurvallisuuspeli innostaa lääketeollisuuden työntekijät lääketurvallisuuteen

Skanska Sverige hyödyntää verkko-oppimista riskitietoisuuden kasvattamiseen