Perunanvärinen villatakki eli kuinka projekti pitkittyy

pe 10. elokuuta 2018 14.04.00

Piti kutoa uusi villatakki. Etsin täydellistä ruskeaa, ohutta mutta silti lämmintä. Mieluiten alpakkaa.

Tilaaja oli määritellyt projektin ylätason tavoitteet ja toimittaja oli valittu. Budjetti oli varattu.

Eevi Kuokkasen blogi on julkaistu aiemmin hänen postauksena LinkedInissä 8.8.2018.

Kaupoissa oli vain epätäydellistä perunanväristä. Tallinnasta löytyi kuitenkin laatua, joka oli hintaan nähden kelvollista, joten ostin muutaman sata grammaa erittäin ohutta lankaa.

Projektin tavoitteissa jouduttiin tekemään reality check, osittain myös rajallisen budjetin vuoksi.

Ajattelin, että kudon suoralinjaisen, laatikkomaisen mallin. (Suunnittelen mallit aina itse.) Kudoin takakappaleen kainaloihin asti.

Projektin määrittelyvaiheen jälkeen siirryttiin tuotantoon.

Sitten vanha suosikkivillatakkini vuodelta 2011 alkoi osoittaa lopullisia kulumisen merkkejä. Päätin tehdä sille korvaavan mallin. Purin perunanvärisen takakappaleen.

Muutokset tilaajaorganisaation tarpeissa johtivat siihen, että määrittelytyö jouduttiin aloittamaan uudelleen ja alkuperäisistä, uudistavista suunnitelmista luovuttiin perinteisemmän ratkaisun hyväksi.

Tuli kaikenlaista muuta. Pesin valkoisen kesävillatakkini liian kuumassa ja jouduin kutomaan sen tilalle uuden. Tuli joulu. Kaksikin joulua. Kudoin lapasia, pipoja ja sukkia tutuille ja tuntemattomille. Perunanvärinen alpakkalanka odotti kaapin ylähyllyllä tiiviissä muovipussissa, vaikka välillä ajattelin että tuotakin pitäisi aloittaa. Vanha suosikkivillatakkini oli vielä parsittavissa.

Tilaajaorganisaation kiireistä johtuen projekti jouduttiin keskeyttämään. Toimittaja säilytti kuitenkin koko ajan projektin materiaaleja ja varasi sille resursseja. Aiheeseen palattiin säännöllisesti, mutta projektin uudelleenaloitusta lykättiin useampaan kertaan.

Kunnes tuli toisen vuoden tammikuu ja sormeni kaipasivat ohuempaa kudottavaa. Otin perunanväriset langat esille ja aloitin kaiken alusta. Arvelin, että saan ainakin kesäksi valmiiksi.

Projektin uudelleenkäynnistyminen alkoi rivakasti. Etenkin suunnitteluvaihe sujui hyvin nopeasti ja päästiin siirtymään toteutusvaiheeseen. 

Pitkin kevättä neuloin kahdessa kodissani kahta eri käsityötä. Perunanvärinen eteni jotenkin kovin hitaasti. Ilman neulontakerhon vertaistukea en olisi ehkä jaksanut tarttua siihen aina uudestaan (kiitos teille!).

Resurssien vähyys johti toimittajan hitauteen, etenkin kun tilaaja ei tässä vaiheessa asettanut minkäänlaisia odotuksia aikataulun suhteen.

Kudoin perunanväristä sporadisesti ja hetkittäin kotona, bussissa, kahvilassa. Kevät oli kiireinen. Joka kerta kutimeen tarttuessani jouduin funtsimaan ”mites tää menikään”.

Projektin pitkittyessä resursointi hankaloitui. Työ jouduttiin tavallaan käynnistämään joka kerta uudelleen.

Kaikkien aikojen kuumin kesä ei juuri houkutellut alpakkalangan pariin. Olin unohtanut, miten hidasta ohuen langan kutominen onkaan. Vasta telttaretkellä, saaren kalliolla, löysin flow-tilan ja sain valmiiksi alun toista hihaa.

Projektin toteutusvaiheessa kävi ilmi, että työmäärä oli arvioitu liian alhaiseksi ja toimittaja joutui joustamaan. Työn etenemiselle pyrittiin kuitenkin luomaan mahdollisimman hyvät olosuhteet.

Kesäloman viimeisenä päivänä aloin viimein kasata valmiita kappaleita kokoon. Kävi ilmi, että olin laskenut toisen etukappaleen kavennukset väärin – eikä ihme. Näin käy, kun työvaiheiden välillä on kuukausia. Jouduin purkutöihin.

Toimitus myöhästyi toimittajan sisäisestä aikataulusta odottamattomien teknisten ongelmien vuoksi. Tilaajalle tällä ei ole merkitystä, mutta toimittaja joutuu tekemään turhaa työtä ja muut projektit lykkääntyvät. 

Tätä kirjoittaessa kappaleet ovat valmiit, mutta hihojen kanssa voi vielä tulla yllätyksiä. Lomalla ostamani napit ovat luultavasti liian raskaat seitinohueen neulokseen. Viimeistelyyn menee aikaa siksikin, että reunoihin on virkattava vaatteen käyttöikää pidentävät vahvikkeet.

Projektin viimeistelyvaiheessa joudutaan vielä tekemään teknisiä parannuksia alkuperäiseen suunnitelmaan. Nämä ovat perusteltuja mm. valmiin tuotteen elinkaaren ja paremman toimivuuden kannalta. Käyttöönottoajankohdaksi on tällä erää arvioitu Q3:n loppu.

Kirjoittaja: Eevi Kuokkanen  Eevi Kuokkanen