Joko pistit pääsi pensaaseen? Löytyikö sieltä piilotyöpaikkoja?

Piilotyöpaikat ovat nimensä mukaisesti piilossa

Niistä ei löydy työpaikkailmoituksia hakukoneilla eikä työvoimatoimiston sivuilta. Ne voivat olla piilossa organisaatioissa, jotka kasvavat niin vauhdilla, etteivät ehdi julkisesti rekrytoida. Niitä on yrityksissä, jotka haluavat säästää työpaikkailmoittelujen kuluissa tai ovat aikapaineessa täyttämään nopeasti yllättäen avautuneita positioita. Kun oikealla osaamisella varustettu henkilö lähestyy organisaatiota sopivassa välissä, niin piilotyöpaikka muuttuukin oikeaksi työpaikaksi: joku saattaa juuri olla eläköitymässä, jäämässä vanhempainvapaalle tai etenemässä organisaation sisällä, jolloin työt odottavat seuraavaa tekijää.

39% MPS uudelleensijoittumisohjelman uravalmennettavista löysi vuonna 2022 piilotyöpaikan ja työllistyi sitä kautta.

Piilotyöpaikat työllistivät suurimman osan uravalmennettavista

MPS:n uudelleensijoittumisvalmennusten palautteiden mukaan 39 % uravalmennettavista on irtisanomisen jälkeen löytänyt uuden työn verkostojensa kautta ja ottamalla suoraan yhteyttä organisaatioihin. Yhteyksiä ja organisaatioita voi joutua koluamaan läpi useamman ja on tärkeää varmistaa, että on myös itse löydettävissä.

Vinkkejä piilotyöpaikkojen etsintään

Kuinka piilotyöpaikkoihin pääsee?

  • Ole sopivasti aktiivinen ja utelias: Tee työnhaustasi näkyvää ja kerro siitä muille. Kysele, millaisia työnäkymiä muualla on. Omassa verkostossasi tai siihen kytkeytyen voi piillä tarve uusille työntekijöille.
  • Seuraa tavoitteellisesti ajankohtaisista uutisista muutoksia yrityksissä tai seuraa kiinnostavien organisaatioiden nettisivuja ja somea. Muutosten yhteydessä usein vapautuu paikkoja.
  • Tee suunnitelmallista taustatyötä: Aloita kartoittamalla niin omat osaamisesi ja kiinnostuksesi kuin näihin vastaavat toimijat ja mahdolliset tehtävänimikkeet. Kiinnostavia alan yrityksiä voit etsiä vaikka alueellisesti kartalta alan hakusanoilla ja termeillä. Tee hakuja, jotta hahmotat paremmin, missä kaikkialla kiinnostavia positioita on ylipäätään olemassa.
  • Kysy konsultilta. Rekrytointi- ja suorahakukonsultit saavat tietoa aukeavista paikoista jo hyvissä ajoin.

MPS:n uravalmennus auttaa tunnistamaan piilotyöpaikat

Uravalmennuksessa MPS:n valmentajat auttavat työnhakijoita tunnistamaan piilotyöpaikkoja. Kannustamme ja luomme valmennettavalle rakenteita seurata aktiivisesti kiinnostavien alojen yrityksiä, henkilövaihdoksia ja piilotyöpaikkoihin viittaavia julkisia signaaleja. Tuemme tavoittelemaan ja hyödyntämään omaa verkostoa työnhaun näkökulmasta ja annamme konkreettisia vinkkejä tulla parhaiten löydetyksi ja huomatuksi piilotyöpaikkojen haussa.


avoimen-työpaikan-julkisuus-vs-työllistyminen-3

Mitä laajemmin avoin työpaikka saa julkisuutta, yleensä tulee sitä enemmän päteviä työnhakijoita ja todennäköisyys napata työpaikka itselleen pienenee. (Viitteellinen kuvaaja)


Ensivaikutelma on tärkeä lähestyttäessä uusia ihmisiä ja heidän kauttaan uusia uramahdollisuuksia. Siksi harjoitamme valmistautumista yhteydenottoihin, haastatteluihin ja oman osaamisen myymiseen myös tilanteissa, joissa avointa työpaikkaa ei suoraan ole tarjolla. Tämä yleensä tuntuu työnhakijalle haastavammalta kuin julkisesti haussa oleviin avoimiin rekrytointeihin hakeminen. Tämä on kuitenkin myös tehokkaampaa, jos kyseinen piilotyöpaikka on tunnistettu oikein: todennäköisyys työllistyä kasvaa, kun hakijoita ja samalla kilpailua kyseisestä työpaikasta on vähemmän. Kurkista siis rohkeasti pensaisiin ja välillä niiden ulkopuolelle! 


MPS Outplacement – Muutos- ja uudelleensijoittumisen palvelut tukevat organisaatioita ja henkilöstöä, kun ajankohtaista ovat muutosneuvottelut, irtisanomiset, työllistymistä edistävä koulutus, uravalmennus ja muutosturva. MPS:llä on Suomessa yli 50 Outplacement-sertifioitua konsulttia ohjaamassa erilaisissa työurien muutostilanteissa, hyödyntäen samalla MPS:n vankkaa rekrytointi- ja suorahakuosaamista.  

Lue lisää Outplacementista ja sen hyödyistä.

 

Muut aiheeseen liittyvät blogit

Stay tuned!