Kesä yllätti taas asiantuntijat

to 7. kesäkuuta 2018 11.17.00

Lomille siirrytään täydestä vauhdista kevään loppukirin jälkeen. Ihmismieli tarvitsee aikataulupaineen motiiviksi saattaa asiat tehokkaasti valmiiksi. Kesälomien lähestyessä työt pakkautuvat taas tiiviisti kasaan.

Kahdesti vuodessa painamme kaasua neljäksi kuukaudeksi. Touko-kesäkuussa kalenterit paukkuvat ja ihmettelemme minne se alkuvuosi taas meni. Sama toistuu jouluksi. Osa lomasta tehdään varastoon lomaa edeltävillä ja sen jälkeisillä viikoilla.

Tomi Välimäen ja Kalle Lappalaisen blogi on julkaistu aiemmin heidän postauksena LinkedInissä 7.6.2018.

Töissä painetaan 120% tehoilla maaliskuusta juhannukseen ja syyskuusta jouluun. Käykö suomalainen asiantuntijayhteisö täydellä teholla 70% vuodesta ja vajaakäynnillä loput? Sopivasti annosteltuna kohdennettu kiihdyttely ja keskittyminen voi toki olla aivan oiva keino suunnata energiaa ja saada paljon aikaiseksi pitkin työvuotta. Jos nimittäin tehoja säätelee asiantuntija itse - eikä se lomakalenteri. Asiantuntija päättää vaikkapa keskittyä seuraavat kaksi päivää vain yhteen asiakasprojektiin tai sisäiseen kehittämishankkeeseen ja saa asioita valmiiksi. Esimiehillä, asiantuntijoilla ja koko organisaatioilla on kuitenkin usein enemmän lähtöjä kuin maaliintuloja. Silti meitä innostaa ja energisoi asioiden vieminen loppuun.

Monienkin työvuosien jälkeen ihmettelemme yhdessä taas lomalle jäämisen ongelmaa ja työkuorman kasaantumista. Mitä opimme viime vuodesta? Päivät kuluvat palavereissa. Illalla vilkaisen vain ne pari juttua kun muut jo nukkuvat. Sunnuntaina hieman katson seuraavaa viikkoa. Moni asiantuntija osaa jo aika hyvin kuunnella perhettäänkin samalla kun kirjoittaa sähköpostia. Tiukkojen stinttien jälkeen fyysinen ja henkinen toipuminen ottaa aikansa. Ensimmäinen lomaviikko menee toipuessa, seuraavat pari lomaillessa ja viimeisellä viikolla aletaan jo nostaa tehoja syksyn lentoon. Lomalla on hyvä pohtia mitä keväällä sain valmiiksi ja mitä haluan saada aikaan syksyllä.

Haluanko varata seuraavan loman alle kaksi päivää ilman yhtäkään palaveria? Ripottelenko lomani ensi vuonna useampaan pätkään? Olenko jo oppinut säätämään tehojani tasaisemmaksi läpi vuoden? Voiko jatkuvasti muuttuvassa toimintaympäristössä ylipäätään suunnitella vai onko kaikki vain reagointia?

Maailma ei silti todennäköisesti lopu kesään eikä kaikkea tarvitse saada valmiiksi nyt. Kaikki asiat eivät ole yhtä tärkeitä. Sitä on kiireen keskellä usein vaikea tunnistaa. Varsinkin niitä kehitysprojekteja on kiehtova aloittaa ketterästi vaikka ratkaisevampaa on saada ne lopulta valmiiksi.

Parhaimmillaan työyhteisön tiivis yhteinen rypistys ennen lomaa luo hyvää tiimihenkeä ja kirkastaa yhteistä suuntaa. Turha jää sivuun, kaikki tekevät paljon ja lomaakin parempi palkinto on se valmiiksi saamisen tunne. Sen jälkeen kesäkin tuoksuu voimakkaammin.

Tomi Välimäki & Kalle Lappalainen

Kirjoittaja: Tomi Välimäki  Tomi Välimäki