Osaajapula vai vetovoimapula?

Osaajapula vai vetovoimapula?

 

Onko teidänkin organisaatiollanne joskus haasteita löytää tarvitsemanne osaajat? Olemme saaneet lukea lehtien otsikoista työvoimapulasta ja osaajapulasta.

Nämä aiheuttavat päänvaivaa monella toimialalla ja useissa organisaatioissa ja ovat todellisia haasteita tämän päivän Suomessa. Mutta minä väitän, että ne nähdään vain helppoina selittävinä tekijöinä tilanteissa, joissa osaajia ei löydy. Joskus kyse onkin vetovoimapulasta. Ja rekrytointikäytänteistä, jotka eivät ole ajan tasalla.

Vetovoimapulalla tarkoitan, että työtehtävä, edut ja työympäristö eivät ole riittävän houkuttelevia. Tällöin osaaja ei halua käyttää aikaansa ja elämäänsä kyseisen työn tekemiseen, vaan löytää parempia vaihtoehtoja. Työn vetovoima kilpailee monen muun houkuttelevan vaihtoehdon – sekä töiden että työn ulkopuolisten – kanssa. 

Työnhakija kysyy: mistä luovun ja mitä saan?

brand-thinkOrganisaatio voi vaikuttaa moneen vetovoimaan liittyvään tekijään, mutta ei kaikkiin. Esimerkiksi lainsäädäntöön ja verotukseen organisaatio ei voi vaikuttaa, mutta samalla ne voivat joko vahvistaa tai heikentää vetovoimaa.

Joskus työn vetovoima on riittävä, mutta rekrytointikäytänteet puutteellisia. Hakijavetoisessa markkinassa on entistä tärkeämpää tiivistää avointa työpaikkaa koskeva tieto kiinnostavasti yhteen. Keskeistä on myös kohdentaa ja markkinoida ilmoitusta, jotta oleellinen kohderyhmä näkee tehtävän, kiinnostuu siitä ja haluaa hakea tehtävään. Lisäksi rekrytointi on vietävä tehokkaasti, avoimesti ja hakijaystävällisesti läpi, jotta osaajat eivät karkaa muualle kesken rekrytoinnin.

Usean rekrytoinnin kokemuksella uskon houkuttelevaan, mutta totuudenmukaiseen työpaikkailmoitukseen, toimivaan markkinointikampanjaan ja hakijaystävällisen rekrytoinnin voimaan. Näitä ei aina tunnisteta, vaan rekrytointia tehdään puutteellisin keinoin ja osaajapula joutuu syntipukin rooliin.

Autamme vuosittain satoja asiakkaitamme ympäri Suomen löytämään tarvitsemansa osaajat eri tehtävätasoihin ja toimialoille. Tiedämme, että osaajapula on tosi ja ihan kaikissa tilanteissa emme voi auttaa, mutta hyvin monessa voimme!

 

Tutustu rekrytointipalveluihimme ja lue laatulupauksemme >> MPS Rekrytointipalvelut


 

Muut aiheeseen liittyvät blogit

Stay tuned!