Varo! Työn tuunaus tarttuu

Meillä on tapana peilata omaa toimintaamme kollegoidemme toimintaan ja ottaa heiltä vaikutteita. Hyvässä ja pahassa.

Näin organisaation kulttuuri ja kirjoittamattomat säännöt leviävät ihan huomaamatta, istumapaikat kahvihuoneessa pysyvät samoina ja rauha säilyy, ainakin melkein.

Omaksumme toisiltamme myös joka käänteessä hyödyllisiä ja hienoja asioita. Muutama tutkija (Bakker, Rodriguez-Munoz & Vergel, 2016) päätti ottaa selvää, tarttuuko työn tuunaaminen kollegasta toiseen. Työn tuunaaminen tarkoittaa työntekijöiden oma-aloitteista ja omasta kiinnostuksesta lähtevää työtehtävien muuttamista siten, että työ ja omat voimavarat sopisivat mahdollisimman hyvin yhteen.

Jos päätit opiskella Elements of AI -verkkokoulutuksen ymmärtääksesi paremmin tekoälyn vaikutusta omaan työhösi, se on työn tuunaamista. Jos pyysit kollegaasi ideoimaan kanssasi uutta projektia sen sijaan, että tekisit sen yksin niin kuin viime kerralla, se on työn tuunaamista. Minulle blogien kirjoittaminen työssäni vastaantulevista aiheista on työn tuunaamista – omasta kiinnostuksesta lähtevää, työtehtäviä monipuolistavaa toimintaa.

Bakker ja kumppanit tutkivat työpareja ja huomasivat, että nämä molemmat vaikuttivat toistensa työn tuunaamiseen.

Mitä enemmän työntekijä tuunasi työtään eri tavoin, sitä enemmän myös työpari teki sitä. Lisäksi työtään paljon tuunaavilla kollegoilla oli työhönsä sitoutuneempia työpareja. Sinä voit siis itse sitouttaa kollegaasi organisaatioon samalla, kun toimit autonomisesti ja muokkaat työtäsi itsellesi mielekkäämmäksi!

Työn tuunaamisen tulee kuitenkin olla autonomista, itsestä ja omasta kiinnostuksesta sekä innostuksesta lähtevää. Esimies ei oikein auta asiaa jos hän kehottaa tiimiläistään vähän tuunailemaan ja antaa juuri ennen lomia uusia nakkeja, joita ei ehdi itse hoitaa. Itsenäisesti työtään tuunaavat ovat hyvinvoivia, tyytyväisiä ja tehokkaita – eikä pelkästään omasta mielestään vaan myös muiden mielestä. Pomon olisi siis hyvä antaa tilaa ja itsenäisyyttä, jotta tuunaamista pääsisi tapahtumaan – ja jotta se tarttuisi.

Työn tuunaaminen siis tarttuu kuin kesäinen punkki nivusiin ja seuraukset voivat olla kauaskantoiset. Mutta nyt on kunkin aika tuunata itselleen rentouttava kesäloma ja miettiä tartuntavaaraa vasta lomien jälkeen.

Muut aiheeseen liittyvät blogit

Stay tuned!