Oletko menestynyt työssäsi? Mietipä uudelleen

Kylmäävä totuus on, että maailma muuttuu

Työelämässä menestyksen mittareina on totuttu ajattelemaan kahta asiaa – palkkaa ja titteliä. Hyvä, sinulla voi olla kilpailukykyinen palkka, parempi kuin naapurilla, pihalla Audi ja merenrantanäköala kodistasi. Sinulla voi olla myös hieno titteli ja parin vuoden välein vastuullisempi tehtävä organisaatiossasi. Onnittelut, sillä olet ainakin ollut pomosi mielestä hyvä työntekijä.

Kylmäävä totuus on kuitenkin, että maailma muuttuu, työ muuttuu ja tarvittava osaaminen muuttuu. Nyt nopeammin kuin koskaan. Ne osaamiset ja taidot, jotka ovat edesauttaneet sinua saavuttamaan ansaintatasosi sekä tittelisi, eivät välttämättä kanna sinua enää vuoden kuluttua. Tai viiden vuoden.

Työllistyvyys (employability) on nykyajan uramenestyksen mittari

Pohdi, mitä sinä tekisit, jos nykyinen työsi syystä tai toisesta menisi alta huomenna. Ja ei, uutta täysin vastaavaa tehtävää ei olisi tarjolla enää. Mitä muuta voisit tehdä? Millaisia taitoja sinulla olisi tarjota, jos tilanne muuttuisi täysin? Pystyisitkö elättämään itsesi palkkatyön sijaan yrittäjänä? Tai olisiko sinulle mahdollista päivittää nykyinen osaamisesi nopeasti seuraavalle tasolle, esimerkiksi digitalisaation suhteen? Jos vastasit ei, on aika pohtia omaa tilannetta pitkäjänteisemmin. Työllistyvyys (employability) on nykyajan uramenestyksen mittari.

Työsi autonominen luonne ja vaihtelevuus lisäävät työllistyvyyttä hyvin, sillä ne antavat mahdollisuuden oppia monia asioita sekä mahdollisuuden oppia tekemään itse aloitteita ja viemään asioita eteenpäin. Jos sinulla ei näitä etuja työssäsi tällä hetkellä ole, haastan sinut pohtimaan, miten voisit niitä lisätä. Muista myös, että oman ammattitaitosi ylläpito ja kehittäminen ei ole työnantajasi vastuulla. Se on sinun omalla vastuullasi.

Työn ja vapaa-ajan välinen tasapaino ovat työssä menestymisen uusi musta

Tehokas työn teko ja sitä kautta kannusten ansaitseminen ovat nykyisessä työelämässä valitettavasti hieman vastakohtainen tasapainoisen vapaa-ajan käsityksen suhteen. Työssä usein suositaan henkilöitä, jotka ovat aina saatavilla ja tekevät ilolla hieman ylimääräistäkin, oman vapaa-aikansa kustannuksella. Näkymä omalta parvekkeelta meren taakse laskevaan aurinkoon ei kuitenkaan sykähdytä, jos sinulla ei ole koskaan aikaa nauttia siitä. Myönnettäköön, että pitkään venyneen työpäivän jälkeen voi olla mukavampi hurauttaa Audilla kotiin kuin länsimetrolla ja liityntälinjan busseilla. Mutta silti. Perhe-elämä ja sosiaaliset suhteet vaativat myös oman osuutensa aikaa ja läsnäoloa.

Tämän vuoksi työssä menestymistä voi nyt myös mitata sillä, oletko onnistunut yhdistämään sen muuhun elämään niin, että koet olevasi tyytyväinen ja jaksavasi hyvin. Se on etu, joka ei ole kaikkien saatavilla. Tasapainoisuus ja menestys molemmilla alueilla voi myös rikastaa toinen toistaan, ei vain häiritä. Esimerkiksi perheen pyörittämisessä kasvavat organisointitaidot ja kyky ennakoida tilanteita, näistä on hyötyä myös työssä. Toisaalta työstä saatu innostus ja ilo voivat vaikuttaa positiivisesti perheeseen ja muuhun vapaa-aikaan. Kun koet työssäsi onnistumisen tunteita, jaksat panostaa myös vapaa-aikaasi niin, että koet sen palauttavana ja rikkaana.

Työllistyvyys sekä työn ja vapaa-ajan välinen tasapaino ovat työssä menestymisen uusi musta.

Muut aiheeseen liittyvät blogit

Stay tuned!