Mikä siinä motivaatiossa on niin tärkeää?

Motivaatio ei ole mitätön juttu

Mikä sinua motivoi? Mikä latistaa motivaatiosi? Mikä innostaa, herättää, antaa kiksejä? Motivaatio ei ole mitätön juttu, kun miettii työtä, sen muutoksia ja vaatimuksia. Motivaatio on sinun kompassisi työn tyrskyissä ja oppaasi urapolun tienhaaroissa.

Sen avulla suunnistat työn muutostilanteissa oikeaan suuntaan. Se kertoo, milloin olet ottamassa askelta oikeaan suuntaan ja milloin olet menossa harhateille. Kun tunnistat motivaatiotekijäsi, olet varmemmalla pohjalla omissa valinnoissasi, sillä valintatilanteita sinulla tulee olemaan työuran varrella, siltä et voi välttyä.

Motivaatio ohjaa valintoja

Valintatilanteet voivat olla pieniä; lähtisinkö mukaan työpaikan kehittämisprojektiin? Osallistuisinko kurssille, jota työnantaja tarjoaa vapaaehtoisena? Lukisinko kollegani suositteleman kirjan, joka liittyy omaan alaamme? Tai ne voivat olla isompia; vaihdanko työpaikkaa? Ryhdynkö yrittäjäksi? Opiskelisinko kokonaan uuden ammatin?

Valinnoilla on yksi yhteinen piirre, nimittäin sinä et voi varmuudella tietää, mihin valinta lopulta johtaa. Onneen ja mammonaan – tai ei yhtään mihinkään. Mutta jos et huomioi omia motivaatiotekijöitäsi tehdessäsi valintoja, todennäköisesti toteat myöhemmin tehneesi väärän valinnan. Anna motivaation vaikuttaa valintoihisi ja näkyä työssäsi!

Motivaatiotekijöitä voi hahmottaa esimerkiksi ura-ankkurien kautta

Ne ovat tekijöitä, jotka nimensä mukaisesti ankkuroivat ihmisiä omanlaisiinsa työuriin. Ne eivät muutu kovin paljon elämän kulun aikana. Jotkut ankkuroivat itsensä yrittäjyyteen ja mahdollisuuteen toimia ja työskennellä niin vapaasti kuin mahdollista. Toisille työn ja elämän tasapaino on tärkeää ja he ehkä hakeutuvat tehtäviin, joissa voi toimia vaikkapa osa-aikaisesti.

Halu vaikuttaa asioihin ja ihmisiin johtaa usein esimies- tai johtaja-uralle, miksei myös politiikkaan tai järjestömaailmaan. Toiset taas haluavat vaikuttaa asioihin kehittämällä niitä ja käyttämällä omaa luovuuttaan. Yhdelle antaa kiksejä asiantuntijauralle kiinnittyminen ja oman osaamisen kasvattaminen kapeallakin alalla. Toisaalta arvojen mukaan toimiminen ja muiden auttamisen halu on taustalla usein asiakaspalvelu- tai hoiva-ammateissa. Joillekin tärkeintä on mahdollisimman pysyvä ja ennakoitava työura ja turvallinen työsuhde.

Kaikki ura-ankkurit ovat arvokkaita, osa helpommin ja osa vaikeammin saavutettavia. Luultavimmin jokainen voi tunnistaa pari-kolme itselleen tärkeintä ura-ankkuria. Niiden pitäminen mielessä tilanteissa, joissa tarjoutuu mahdollisuus muuttaa asioita omalla työurallaan tai oppia uutta, auttaa tekemään kestäviä, itsensä näköisiä valintoja.

Muut aiheeseen liittyvät blogit

Stay tuned!