Haastattelu: Millainen kokemus soveltuvuusarviointi on?

Katriina Sudenlinna sai kutsun soveltuvuusarviointiin hänen hakiessaan esihenkilötehtävää omalta alaltaan

Ensimmäinen ajatus Katriinalla oli, että tämä rekrytointi otetaan ilmeisesti tosissaan. Aiemmissa työnhakutilanteessa hän ei ollut törmännyt soveltuvuusarviointiin.

Arviointi oli uusi tilanne, joten se aiheutti hieman jännitystä ja kysymysmerkkejä Katriinalle etukäteen. Arviointiin valmistautumista helpotti selkeä informointi heti alusta lähtien. Hän sai puhelun, jossa kerrottiin pääkohdat ja nopeasti tämän jälkeen hän sai sähköpostiin yksityiskohtaiset ohjeet ja tehtävälinkit. Teknisesti kaikki sujui todella hyvin ja sujuvasti.

Haastattelu oli miellyttävä kokemus

Katriina piti konsultin tavasta esittää tarkentavia kysymyksiä ja tällä oli muutenkin mukava ote haastattelutilanteessa. Katriina koki, että hänestä oltiin aidosti kiinnostuneita ja haastattelussa mentiin syvälle työskentelytapaan ja persoonaan. Hän pystyi tuomaan esille itsestään juuri niitä asioita, joita halusikin.

Psykologiset testit olivat osittain vaikeita. Kykytehtävissä suoriutumisen Katriina koki omalta osaltaan vaihtelevaksi: osa tehtävistä sujui helposti, toisissa hänen oli vaikeampi päästä kärryille. Mahdollisesti jännitys tai huonosti nukuttu yö vaikutti.

Monivalintatehtävissä Katriinaa taas mietitytti mikä valinta kuvaisi varmasti parhaiten häntä itseään. Välillä tuli tunne, että hän olisi halunnut perustella omia valintojaan testeissä eikä vain valita yhtä vaihtoehtoa. Näitä asioita miettii monikin arviointiin osallistuva, mutta onneksi testit on rakennettu siten, että yksittäiset vastaukset eivät heilauta tuloksia suuntaan tai toiseen.

Katriina sai arvioinnista saman raportin kuin toimeksiantaja

Hän tunnisti suurimmalta osin itsensä raportista, mutta halusi vielä joihinkin asioihin paneutua konsultin kanssa keskustellen. Palautekeskustelu oli antoisa, erityisesti Katriina halusi tarttua kehittymiskohteisiin ja pohtia, miten lähtisi niitä parantamaan. Konsultti osasi antaa erittäin rakentavaa ja kannustavaa palautetta.

Katriinan vinkit

Katriinan vinkit soveltuvuusarviointiin tulijoille on, että kannattaa ottaa rennosti eikä jännittää liikaa. Arvioinnista saa aina itselleenkin jotain, se ei ole pelkästään yksipuolinen prosessi. Hän oli itse positiivisesti yllättynyt ja suhtautui arviointiin avoimin mielin.

Muut aiheeseen liittyvät blogit

Stay tuned!