Uratarina: Kaikki lähti kemiasta ja opettamisen halusta

Digitaalisia oppimisratkaisuja tuottavan MPS Prewisen uusi Customer Success Manager Eveliina Herttua istuutuu kanssani juttelemaan urastaan marraskuisen harmaana iltapäivänä. MPS:llä lokakuun puolessa välissä aloittanut Eveliina on vuodenajan nahkeasta säästä ja maanantaista huolimatta piristävän innoissaan urakeskustelusta – hänestä säteilee positiivinen ja tarttuva energia työtämme ja työyhteisöämme kohtaan.

Uramahdollisuuksia journalistista opettajaan

Eveliina muistelee lukiovuosiaan aikana, jolloin hän pyöritteli käsissään useita uramahdollisuuksia aina journalistista opettajaan. Kemiakin kiinnosti, mutta koska viimeisenä lukiovuotena selkeä tulevaisuudensuunnitelma ei vaan materialisoitunut, oli järkevää pitää välivuosi töiden parissa rauhassa tulevaisuuttaan pohtien. Välivuoden aikana Eveliina tuli kuitenkin siihen tulokseen, että haluaa kokeilla Helsingin yliopiston kemian opettajalinjan pääsykokeissa onneaan ja yllätyksekseen pääsi sisään.

Kiinnostus kemiaa kohtaan vei Eveliinan loppujen lopuksi opiskelemaan Teknilliseen korkeakouluun, jossa hän kertomansa mukaan ihastui käytännönläheiseen paperitekniikkaan osana kemiaa. Vuonna 2007 valmistuneen DI:n työllistymisintoa oman alan töihin värittivät kuitenkin uutiset paperikonelinjojen sulkemisesta ja alan haasteista.

Sisäisen opettajansa Eveliina päästi toteuttamaan itseään siirtyessään TKK:n puunjalostustekniikan osastolla kansainvälisen maisteriohjelman suunnittelutehtäviin. Sana Eveliinan osaamisesta kiiri ja vuoden 2008 alussa hän aloitti Puunjalostusinsinöörit ry:n palveluksessa tehtävään kutsuttuna. Monipuoliseen tehtävään kuuluivat mm. kansainvälisten konferenssien koordinointi sekä metsäteollisuuden päättäjien kanssa toimiminen alan foorumeissa.

Metsäteollisuuden edelleen kärvistellessä haasteissaan, Eveliina katseli avoimin silmin työmarkkinoita. Kesällä 2009 Helsingin Sanomissa vastaan tuli Management Eventsin projektipäällikköhaun ilmoitus ja Eveliina koki siinä hetkessä, että tehtävä oli kuin hänelle luotu. Metsäteollisuuskaan ei jäänyt täysin unholaan, sillä uudessa työssä tarjoutui mahdollisuus hoitaa mm. Metsäteollisuuden VaikuttajaForumin vaikuttajien sitouttamista, jossa hän kuvailee olleensa sangen taitava. Eveliinaa on helppo uskoa, sillä keskustelussa tulevat esiin hänen lämmin suhtautumisensa asiakkaisiin ja tarve löytää hyviä ja kestäviä ratkaisuja.

Reilun seitsemän vuoden ura Management Eventsin joukossa sisälsi arvokkaita asiakaskohtaamisia, lukuisia avainasiakkuuksia, esimiestyötä, ihania ystäviä, myyntiä, projektijohtamista sekä coachingia, joissa Eveliinan sisäinen ”ope”, niin kuin hän itse sitä kutsuu, pääsi auttamaan niin kollegoita kuin asiakkaitakin.

Vuosi 2017 urkeni uudessa tehtävässä liiketoiminnan kehityksen projektipäällikkönä Eforalla, Stora Enson tytäryhtiössä. Työssä yhdistyivät vanhan paperiteekkarin sydäntä lämmittävä metsäteollisuus, palveluliiketoiminta sekä osaamisen hallinta. Yhdessä kollegansa kanssa Eveliina hankki työnantajalleen oppimisympäristön, jota hän sisäisesti myi linjakkaampana vaihtoehtoisena esityskalvojen lähettelylle. Aika verkko-oppimiselle oli kypsä ja ihmisten parissa inspiroituva Eveliina opetti kollegoitaan rakentamaan verkkokursseja sekä opasti mitä ottaa huomioon sisällöntuotannossa.

Kuluneen vuoden aikana Eveliina sanoo pohtineensa tarkoin omia haaveitaan, vahvuuksiaan ja tuntemuksiaan. Hän huomasi että haaveet painottuivat edelleen enemmänkin tehtäviin ja työyhteisöön kuin tiettyyn toimialaan. Hän kertoo tehneensä listan aiheista ja teemoista, jotka hän koki niin työn kuin omien vahvuuksienkin kautta merkityksellisiksi. Eveliina kuvailee ”tiettyjen lempiaiheiden pyörineen usein mielessä” ja listaa nopeasti asiakkuudet, digitalisaation, kouluttamisen, konsultatiivisuuden ja työn merkityksellisyyden.

–Jokin onnenkantamoinen se oli, hän toteaa. Katsellessaan tarkemmin asiakkuustyömahdollisuuksia, vastaan tuli Customer Success -tehtävän ilmoitus, joka Eveliinan sanoin ”vaikutti siltä kuin joku olisi lukenut ajatukseni” ja piste i:n päälle oli myös omalta tuntuva slogan, Because companies are made up of people. Eveliina koki, että ilmoituksen jokainen kohta kuvasi asioita, joita hän oli työltään etsinyt ja haettavan henkilön kuvaus tuntui hämmentävän tutulta, aivan kuin olisi lukenut kuvausta itsestään.

Nopeiden liikkeiden jälkeen motivoitunut Eveliina löysi itsestä Meilahdesta juttelemasta tulevan kollegansa ja esimiehensä kanssa.

Eveliina toteaa silmät säihkyen, että innostus uudesta työpaikasta sai lisäpontta siitä, että henkilöarvioinnin tulos oli myös vahvistanut työnantajan positiivista käsitystä hänestä.

Juuri nyt suurimpana tunteena on kiitollisuus – Eveliina odottaa innolla vuotta 2020 MPS:n riveissä ja kokee suureksi lahjaksi täysin uuden toimialan, jolla pääsee sparraamaan asiakkaita e-oppimisen parissa. Uraansa ja sen vaiheita pohtiessaan Eveliina toteaa, että hänellä on ollut selkeästi enemmän omannäköinen urapolku kuin mitä joku häntä vähemmän tunteva voisi uskoa. Puunjalostajataustastaan ylpeä Eveliina ei tähyä kauaksi tulevaisuuteen, vaan sanoo olevansa tyytyväinen tässä hetkessä, nauttien siitä täysin siemauksin. Tässä on hyvä, hän toteaa lopuksi.

Muut aiheeseen liittyvät blogit

Stay tuned!