Luovuutta ruokkimassa

Luovuuden liekki tarvitsee happea

Luovuuden liekki tarvitsee happea, jota kannattaa välillä hakea normaalin työympäristön ulkopuolelta. Usein hienointa on, kun sen pääsee tekemään yhdessä.

Tämä oli kantavana ajatuksena MPS Prewisen tämän syksyn tiimipäivässä, jossa avaruutta ajatuksiin ja happirikasta meri-ilmaa keuhkoihin lähdettiin hakemaan Suomenlinnan studion meille järjestämästä äänitys- ja tuotantoworkshopista. Päivän aikana pääsimme tutustumaan luovan työn ja teknologiaosaamisen yhdistymiseen toisessa kontekstissa, kuulemaan kuinka musiikkituottaja kokee luovuuden merkityksen omassa työssään ja – mikä parasta – heittäytymään yhdessä aika erilaiseen projektiin, jossa harva meistä oli ydinosaamisalueellaan.

Studioworkshopistamme jäi tietysti konkreettisena tuloksena käteen täyttä hittiainesta oleva lopputuotos ja monet naurut mutta itse asiassa aika monta muutakin ilonaihetta ja oivallusta, paljasti nopea kyselykierros tiimin parissa. Muun muassa seuraavat asiat nousivat esiin:

  • Käsitys elämysmuotoilun merkityksestä digimaailmassa vahvistui entisestään
  • Oli mielenkiintoista nähdä studion työympäristö ja musiikin tekemisen prosessia, jonka tehokkuus ja tuloksellisuus yllätti: kertaakaan yhdessä treenaamatta, silti melkein "kerralla purkkiin”
  • Ilahdutti nähdä asiakaslähtöisyyden merkitys näin selkeästi asiakkaan vinkkelistä
  • Oli kivaa lähteä pois toimistolta ja tehdä jotain aivan erilaista
  • Ympäristöllä todella on merkitystä onnistumiseen ja työn iloon
  • Uusien yhteisten kokemusten saaminen on todella inspiroivaa ja toisten heittäytymistä on hienoa seurata
  • Hyvässä porukassa on turvallista touhuta vaikka ei aina kaikkea osaisikaan
  • Luovuuden rajoitukset ovat useimmiten omassa päässä

Miksi tällainen karkuretki tuntui niin tärkeältä?

Paljonhan kehitetään ja kehitytään, verkostoidutaan ja jaetaan jo ihan jokapäiväisessä työssä, niin asiakkaiden ja kumppanien kanssa kuin tiimeissä ja työyhteisönä. On kuitenkin harvinaisempaa herkkua irtautua arjesta koko porukalla niin, että pääsemme yhdessä kokeilemaan jotain ihan muuta, ilman sen kummempia tavoitteita.

Tiimimme päivittäisessä työssä oppimiskokemusten suunnittelun parissa luovuus on yksi välttämättömimmistä ainesosista, joka auttaa toteuttamaan oivaltavia ratkaisuja usein aika tiukkojenkin budjettien ja aikataulujen puitteissa. Tekemisen pitää olla samaan aikaan tutunoloista ja uutta, suunnitelmallista ja ketterää, brändinmukaista ja WAU:ta. Itsensä täytyy pistää peliin ja altistaa arvioinnille ihan joka päivä. Se onnistuu, kun oikeanlaiseen osaamiseen yhdistyy riittävästi tilaa kehitellä ideoita – ja kun ympäristö on sellainen, että kokeileminen ja keskeneräisyys on sallittua.

Tuottaja Bommitommi eli Tommi Tikkanen puhui studiolla lämmön ja luottamuksen merkityksestä musiikin tekemisessä. Myös meidän arjessamme yhdessä tekemisen pitää tuntua turvalliselta, silloinkin kun se vaatii heittäytymistä – huonokin idea on hyvä, kun se vie yhteistä prosessia eteenpäin.

 

Ilman avointa luottamuksen ilmapiiriä kukaan ei ehdota tai ideoi mitään emmekä varsinkaan pääse yhdessä parhaaseen lopputulokseen. Tällaista luottamuksen ja hyvän vuorovaikutuksen ilmapiiriä on hyvä rakentaa kokemuksilla, jotka hitsaavat porukkaa yhteen.

 

Yksi tiimipäivä ei ratkaise kaikkea, mutta jokainen yhdessä kokeillen, rakentaen ja nauraen vietetty päivä on kuin pistäisi rahaa luottamuksen ja luovuuden pankkiin. Tällä kertaa sinne kilahti myös melko hieno versio eräästä Dingo-klassikosta, kun lokakuisen iltapäivän värivalot olivat kaikille juhlaa (jaa-jaa-jaa).

Stay tuned!