Johtaja voi saada yllätyspotkut

Johtaja voi saada yllätys­potkut 

 

Johtaja, onko hallitus viime aikoina kyselyt entistä tarkemmin tekemisistäsi? Kiinnitetäänkö sinuun enemmän huomiota ja joudutko vastailemaan tiedusteluihin, kuten mitä olet saanut aikaan ja miten olet saavuttanut tavoitteesi? Tämä on varoitusmerkki: sinulle voi olla tulossa yllätyspotkut.

Maaliskuun Kasvujohtajien virtuaalikahveilla oli aiheena johtajan irtisanominen. Konsernin toimitusjohtajamme Elina Koskela haastatteli partneriamme Tomi Välimäkeä aiheesta. Tomilla on pitkä kokemus muun muassa johdon suorahausta ja johtajien uravalmennuksista.

Irtisanomiseen kannattaa varautua

Irtisanominen voi johtua johtajan ulkopuolisista syistä, kuten fuusiosta, strategian painopisteiden muutoksesta tai toimitusjohtajan vaihtumisesta. Näihin tilanteisiin johtajat osaavat varautua, eivätkä ne tule yllätyksenä. Mutta jos syynä ovat esimerkiksi suoriutumiseen liittyvät tekijät, irtisanominen tulee usein puun takaa. Näin voi käydä esimerkiksi silloin, jos johtaja ei ole saavuttanut tavoitteitaan tai osannut sitouttaa henkilöstöä.

Sekä Elina että Tomi olivat havainneet, että jos hallitus tai ylin johto yllättäen kiinnostuu johtajan toiminnasta, se kannattaa ottaa varoitusmerkkinä. Tiedusteluilla halutaan varmistaa, että onko tässä vaiheessa oikea ratkaisu irtisanoa johtaja. Voi olla myös mietinnässä, onko syytä sittenkin antaa johtajalle vielä mahdollisuus näyttää kyntensä.

Johtajan pesti tulisi hahmottaa projektiluontoisena työnä. Realistinen johtaja ja erityisesti toimitusjohtaja tietää, että irtisanominen voi tulla jossain uran vaiheessa. Tämän vuoksi siihen kannattaa varautua sekä johtajasopimuksessa että omassa taloudessa jo etukäteen. On tärkeää huolehtia myös muista elämänalueista kuin työstä, jottei putoa tyhjän päälle potkujen osuessa kohdalle.

Executive outplacement on johtajan tuki muutostilanteessa

Executive outplacementissa on mahdollista terävöittää omaa markkina-arvoaan ja opetella käyttämään verkostoaan hyödyksi, kun ohjautuu uudelle uralle. Se on myös paikka pysähtyä ja pohtia tarkemmin tulevaisuuttaan, toiveitaan ja tarpeitaan. Tilanteen henkinen hyväksyminen ja käsittely ovat ensiarvoisen tärkeää. Tomin mukaan käsittelemättömät, mieltä painavat asiat voivat haiskahtaa työhaastattelussa. Vaikka irtisanomisesta ei puhuttaisi ääneen, mahdollinen pettymys ja henkinen paine välittyvät vuorovaikutuksessa.

Irtisanominen kannattaa ottaa risteyskohtana omalla uralla. Vaikka olisi pimeää, tulee kuitenkin valita joku polku. On parempi nähdä tämä seikkailuna ja mahdollisuutena. Irtisanomisista pääsee yli ja usein ne näyttäytyvät jälkikäteen jopa positiivisina asioina, jotka voivat avata uudenlaisia mahdollisuuksia tulevaisuuteen. Uuden suunnan löytymiseen tukea kannattaa hankkia omista verkostoista tai esimerkiksi uracoachilta.


Tutustu MPS Johtajan uudelleen­sijoittumis­valmennukseen, Executive Outplacement

MPS Outplacement – Muutos- ja uudelleensijoittumisen palvelut tukevat organisaatioita ja henkilöstöä, kun ajankohtaista ovat muutosneuvottelut, irtisanomiset, työllistymistä edistävä koulutus, uravalmennus ja muutosturva. MPS:llä on Suomessa yli 50 Outplacement-sertifioitua konsulttia ohjaamassa erilaisissa työurien muutostilanteissa, hyödyntäen samalla MPS:n vankkaa rekrytointi- ja suorahakuosaamista.

Muut aiheeseen liittyvät blogit

Stay tuned!