Uratarina: Esa Komonen

Nuoret kesätyöntekijämme haastattelivat kuutta MPS:n työntekijää osana heidän ensimmäistä työharjoitteluaan. Lue Esan uratarina alla!

Psykologikonsulttina MPS:llä

Esa Komonen aloittaa aamunsa normaaleilla aamutoimilla ja lapsen tarhaan viennillä. Hyvillä säillä hän ajaa töihin avoautolla tukka hulmuten tekemään konsultin hommia. Konsultin työnkuvaan kuuluu soveltuvuusarviointeja, hakijoiden haastatteluja ja rekrytointia. Tähän työhön Esa päätyi kaksi ja puoli vuotta sitten harjoittelun ja psykologikoulutuksen kautta. Hän tuo MPS:lle hyvää ja positiivista ilmapiiriä sekä rentoutta olemiseen ja tekemiseen.

Koulutus

Esa jatkoi opiskeluaan peruskoulun jälkeen ammattikoulussa autoalan parissa, jolloin nykyinen ammatti ei ollut vielä suunnitelmissa. Myöhemmin hän on pohtinut, että olisiko kannattanut mennä sittenkin lukioon. Urapolku olisi ollut varmasti eri, jos Esa olisi lähtenyt lukioon. Ammattikoulusta hän jatkoi ammattikorkeakouluun pariksi vuodeksi opiskelemaan autoinsinööriksi. Sen jälkeen Esa kiersi maailmaa ja työskenteli sekä Australiassa että Argentiinassa. Lopulta ihmiset alkoivat kiinnostaa ja hän päätyi opiskelemaan psykologiaa yliopistoon. Suuria uhrauksia Esa ei ole joutunut tekemään uransa aikana, mutta Helsingistä Turkuun muuttaminen opiskelujen perässä oli ehkä suurin muutos. Hän muutti opiskelun jälkeen takaisin Helsinkiin.

Kirjava työtausta

Esan haaveammatit lapsena olivat jalkapalloilija ja rocktähti. Hän on työskennellyt todella monessa ammatissa, mutta lapsuuden haaveammatit eivät valitettavasti kuulu niihin. Tämänhetkisen työn lisäksi Esa on työskennellyt esimerkiksi rakennus- ja remonttialan, markkinoinnin, myynnin, konsulentin työn, opettajan, kouluavustajan, lehdenjakajan, varastotyöntekijän, lentokenttätyöntekijän, hedelmänpoimijan, ikkunanpesijän, trukinajajan, suojakalvojen asentajan, puutarhan, metalliyrityksen ja vartijan hommissa. Hän on tehnyt useamman vuoden myös vapaaehtoistyötä.

Kokemusta eri aloilta Esalta siis löytyy paljonkin, ja kaikki näistä ovat opettaneet paljon. Työltä hän hakee, että voi kehittyä, oppia ja olla hyvä siinä mitä tekee. Kaikista mielenkiintoisin ja erikoisin kokemus työn parissa on ollut kuitenkin Australiassa hedelmänpoimintatyössä. Samaa työtä teki noin 15 ihmistä, ja jokaisen työpäivän päätteeksi kaksi huonoiten työtä tehnyttä saivat potkut.

Tärkeää työssä

Esa voi vaikuttaa paljon työntekoon itse. Hän tasapainottaa työtä vapaa-ajan tekemisillä, kuten liikkumisella, veneilyllä, moottoripyöräilyllä, perheen kanssa olemisella ja muilla itselle mielekkäillä asioilla. Hän myös painottaa, että nukkumisesta on pidettävä huolta.

Tärkeitä taitoja Esan työssä ovat joustavuus, mukautuminen, kokonaisuuksien hahmottaminen, ihmisten kanssa toimiminen, asioiden perusteleminen, ilmaisu ja kirjallinen ilmaisu. Hän tuo myös esille, että ei tarvitse olla ulospäinsuuntautunut ja ekstrovertti. Tärkeätä on osata tulkita tilanteita sekä ymmärtää ihmisiä ja heidän käyttäytymistään.

uratarina-esa-komonen

Muut aiheeseen liittyvät blogit

Stay tuned!