Miksi johtaja kannattaa rekrytoida suorahaulla?

Suorahaku

Osaavan johtajan rekrytointi on hienovaraista työtä. Oma organisaatio ansaitsisi ilman muuta parasta mahdollista johtamista. Rekrytointia valmisteleva toimitusjohtaja tai hallituksen puheenjohtaja haaveilee miltei täydellisistä kandidaateista, joista kukin haluaa innokkaana tarttua töihin ja tulla juuri heidän firmaansa.

Mutkana matkassa kuitenkin on, että näitä lähestulkoon täydellisiä – koska kukaan ei ole aivan täydellinen – johtajia ei kiiku joka oksalla. Heitä ei vain poimita koriin ohikulkumatkalla vaan heidät täytyy ensin löytää ja tunnistaa, sekä vielä sitouttaa. Tämä onnistuu varmimmin suorahaulla.

Liikkeellelähtö

Lähdetään liikkeelle suorahaun alkupäästä. Suorahakukonsultin tulee päästä kiinni asiakkaan liiketoimintaan ja tarpeisiin. Parhaassa tapauksessa konsultti on itsekin hoitanut aiemmalla urallaan asiakkaan toimialan johtaja-positioita. Kokenut, johtajana itsekin toiminut konsultti pääsee käsiksi asioihin nopeasti ja osaa myös haastaa asiakasta, jotta yhdessä saadaan aikaiseksi selkeät ja hyvät speksit juuri sopivaa henkilöä varten.

Asiakkaalla saattaa olla tietynlainen näkemys ja odotus siitä, millainen palkattavan johtajan tulisi olla. Kokenut suorahakukonsultti osaa kaivaa tämän näkemyksen esille ja tarvittaessa hieman ravistelee sitä. Hän huomioi liiketoimintatilanteen asiakkaineen, organisaation tarpeet ja henkilöstön. Hänellä on oma näkemyksensä siitä, millainen johtaja menestyisi tehtävässä parhaiten. Näin asiakas ei jää yksin ajatustensa kanssa vaan saa parhaan mahdollisen sparrausavun. Hyvät speksit varmistavat sen, että löydämme parhaat hakijat prosessiin. Hyvin pohjustettu on jo puoliksi tehty!

Suorahaun etu

Suorahaun etu verrattuna ilmoitushakuun on nimenomaan siinä, että voidaan satsata laatuun määrän kustannuksella. Ei tarvita sataa ”huonoa” hakijaa jos pivossa on jo toistakymmentä ”hyvää”. Emme tarkoita tässä, että ”huonot” tai ”hyvät” olisivat ihmisinä tällaisia vaan viittaan siihen, miten hyvin heidän osaamisensa ja kokemuksensa vastaavat tehtävän vaatimuksiin.

Suorahaku on kuin täsmäase, joka hakee joukosta juuri ne oikeimmat osaajat. Myös ne, joilla on niin kiire, etteivät he ehdi työpaikkailmoituksia selailla. Taitava konsultti osaa myös lähestyä näitä osaajia ja tuoda esille haettavana olevan tehtävän houkuttelevasti, mutta samalla realistisesti. Hän viestii ahkerasti eikä päästä ehdokkaiden innostusta lopahtamaan. Suorahakukonsultin tehtävänä on sitouttaa kandidaatit ja pitää heidät tiedotettuina ja tyytyväisinä koko prosessin ajan ja vielä sen jälkeenkin, mm. tarjoamalla henkilökohtaista palautekeskustelua jokaiselle prosessin läpikäyneelle. Tämä auttaa asiakasta, joka voi luottaa prosessin olevan hallussa ja keskittyä omaan ydintekemiseensä sekä nukkumaan yönsä hyvin.

Suorahaku on hintansa arvoinen palvelu. Osaava, organisaatioon hyvin sopiva johtaja edistää liiketoimintaa paremmin kuin hieman vähemmän pätevä. Työnantaja saa siis euronsa takaisin korkojen kera.


Kirjoittajat Päivi Montgomery ja Sari Salojärvi ovat MPS:n suorahaku- ja rekrytointivelhoja.

Muut aiheeseen liittyvät blogit

Stay tuned!