Uravalmennuksen avulla uusi työ kuusikymppisenä

Ilkka Laurila oli onnistunut väistämään useat muutosneuvottelut vuosien varrella, kunnes seitsemännellä kerralla ikävät uutiset osuivat myös omalle kohdalle. Alkushokin jälkeen uravalmennus auttoi Ilkkaa uuden työn löytämisessä.

 

MPS-Uravalmennus-Ilkka-Laurila-1

Muutosneuvottelut: lamaannus, järkytys, shokki

Ilkka Laurila oli ollut viimeiset 30 vuotta yhden työnantajan palveluksessa. Omistajavaihdosten myötä muutosneuvotteluita oli osunut kohdalle jo kuusi kertaa ja aina se oli jännä paikka. ”Siinä roikuttiin löysässä hirressä monta kertaa”, Ilkka muistelee tunnelmia.

Ennen viimeisimpiä muutosneuvotteluita ennusmerkit olivat olleet ilmassa jonkun aikaa - säästöjä oli mietitty ja niitä oli myös toteutettu.  Kun irtisanominen lopulta tuli, se oli lamaannuttavaa ja tulevaisuus näytti synkältä. Ilkka kertoi kokeneensa syyllisyyttä ja pohtineensa, mitä olisi voinut tehdä toisin ja miksi irtisanominen osui omalle kohdalle. 


Uravalmennusta tarjottiin irtisanotuille – Ilkka tarttui mahdollisuuteen

Kun irtisanomisista kerrottiin, tarjosi työnantaja irtisanotuille mahdollisuutta uravalmennukseen. Muutaman unettoman yön jälkeen Ilkka päätti ottaa vastaan uravalmennusta ja siirtää katseen eteenpäin. Koska työnhaku ei ollut ollut ajankohtaista 30 vuoteen, ei Ilkalla ollut mitään käsitystä mitä uravalmennus voisi pitää sisällään.

”Tiesin tarvitsevani paljon apua siinä kohtaa ja päätin käyttää tilaisuuden hyväksi”, Ilkka kertoi irtisanomista seuranneen viikon tapahtumista. 

CV, LinkedIn ja työhakemus kuntoon uravalmentajan vinkeillä

MPS:n työnhakuvalmennus ja harjoitteet herättivät Ilkan kiinnostuksen työnantajan infotilaisuudessa. ”Olin hätäpäissäni tekaissut oman monisivuisen CV:n ja kun se käytiin läpi, se pistettiin heti roskikseen”, kertoi Ilkka valmennuksen alkuvaiheesta. 

Ansioluettelo rekennettiin uusiksi MPS:n uravalmennuksessa, jotta Ilkan pitkä ja monipuolinen osaaminen saatiin mahdollisimman hyvin esille hakudokumentteihin tulevaa työnhakua ajatellen. Kokemuksen ja osaamisen ohella pyrimme nostamaan myös Ilkan vahvaa motivaatiota esille hakutoimien aikana”, muistelee Ilkan uravalmentaja Jarkko Sipiläinen.

Myös LinkedIn-profiilia tuunattiin ja potentiaalisia työpaikkoja kartoitettiin yhdessä uravalmentajan kanssa: ”Jarkko auttoi minua myös hakemusten tekemisessä. Tarkkaan luettu ilmoitus ja siihen hyvin tehty hakemus auttaa pääsemään prosessiin mukaan. Mitä paremmin olet valmistautunut, sitä paremmin pärjäät myös haastattelussa”, Ilkka kertoi oivaltaneensa. 

Haastatteluvalmennuksissa simuloitiin työhaastattelutilanteita sekä tutkittiin ja analysoitiin potentiaalisten työnantajien taustoja sekä tehtäväkuvaa. Ilkka piti työnhaussa mielessä omat tavoitteensa: ”Kun haastattelukutsuja alkoi tulemaan, olin tosi tarkka siitä, mitä hain. Päätin, että rimaa en laske ja haluan hyödyntää kaikkea aiempaa kokemustani.”

Valmentajan sopivuus omaan tilanteeseen oli Ilkan mielestä tärkeää ja että valmentaja tuntee sitä sektoria, josta haluaa työn löytää. Luottamus Jarkkoon syntyi Ilkan mukaan valmennuksen aikana ja hänen oli helppo laittaa viestiä ennen haastatteluita ja pyytää uravalmentajalta sparrausta myös valmennustapaamisten välillä. 

Ilkka huomasi, että työnhaussa kannattaa myös näyttää itsestään muutakin kuin työhön liittyviä puolia eli harrastuksia, mitä muuta vapaa-aikaan kuuluu ja minkälainen on ihmisenä. 

Oma motivaatio ja asenne ratkaisivat – ei ikä 

Kun ensimmäinen suruviikko oli kulunut, suuntasi Ilkka katseen tulevaan ja fokus siirtyi seuraavan työuran askelmerkkien rakentamiseen: ”Se motivaatio ja asenne on tärkeä, että tästä mennään eteenpäin”. 
Ilkka pohti myös omaa ikäänsä ja sen vaikutusta uuden työn löytämiseen. Ikä ei kuitenkaan noussut esteeksi työnhaussa. Ilkka löysi uuden työpaikan hankintatehtävässä kovan kasvun yrityksessä, ja hän on päässyt rakentamaan kokonaan uutta toimenkuvaa ja saanut myös uudenlaisia vastuita. 

Ilkka epäilee, että ilman valmennusta uusi työpaikka olisi voinut jäädä saamatta. ”Valmennus auttoi valtavasti tässä työnhakuprosessissa.” Ilkka suositteleekin uravalmennusta uutta työtä etsiville: ”Ammattilaisen tietotaito on varmasti parempi kuin työnhakijalla”

”Ilkka on erinomainen esimerkki siitä, että vaikka pitkä työsuhde ja vuosikymmenten työura päättyy hetkellisesti, ei kertynyt kokemus tai osaaminen häviä minnekään. Osaamisen, kokemuksen sekä motivaation esille tuominen työnhaun eri vaiheissa voi kuitenkin kaivata sparrauskumppania sekä rekrytointialan ammattilaisen apua. Tällaisissa tilanteissa uravalmennus voi tarjota arvokasta tukea”, MPS:n uravalmentaja Jarkko Sipiläinen kertoo iloisena Ilkan puolesta. 

Haastattelun lopuksi Ilkka lähetti vielä terveisinä kiitokset edelliselle työnantajalle uravalmennuksen mahdollistamisesta. 


MPS Outplacement – Muutos- ja uudelleensijoittumisen palvelut tukevat organisaatioita ja henkilöstöä, kun ajankohtaista ovat muutosneuvottelut, irtisanomiset, työllistymistä edistävä koulutus, uravalmennus ja muutosturva. MPS:llä on Suomessa yli 50 Outplacement-sertifioitua konsulttia ohjaamassa erilaisissa työurien muutostilanteissa, hyödyntäen samalla MPS:n vankkaa rekrytointi- ja suorahakuosaamista.

» Lue lisää uudelleensijoittumisvalmennuksesta eli Outplacementista ja sen hyödyistä

Muut aiheeseen liittyvät blogit

Stay tuned!