Mistä syntyy coachingin ”taika”?

Sana coaching herättää meissä jokaisessa varmasti melko erilaisia mielleyhtymiä. Tässä blogissa keskitymme työelämän business coachingiin. Tämän termin alle liitämme niin ura-, esimies- kuin johdon executive coachingin. Näitä kaikkia me MPS:llä teemme hyvin erilaisten organisaatioiden ja asiakkaiden kanssa, joten tiedämme, että jokainen coachattava henkilö ja coaching-prosessi on ainutkertainen. Ainutkertaisuus onkin coachingin syvintä olemusta. Kokemuksemme sekä asiakkaille tehdyistä kuin henkilökohtaisista coaching-prosesseistamme on, että coaching yksinkertaisesti TOIMII. Mistä sitten tuo jopa taianomainen kokemus syntyy?

 

Pysäytä hyvillä kysymyksillä

Coaching-prosessini hämmästytti minua heti ensimmäisestä kohtaamisesta alkaen – eihän kukaan ollut aikaisemmin kysynyt minulta mitään niin pysähdyttävää. Mutta miksi vasta nyt? Miksi emme voisi arjessa tarjota näitä kohtaamisia ja syviä, jopa käänteentekeviä hetkiä useammin toisillemme? Mikä meitä estää – sitä kysyy myös coach. Ja kysymys on aina yhtä yllättävä kuin vastauskin.

Tämä Minna Hirsimäen autenttinen kokemus kiteyttää hyvin avoimien, yksinkertaisten ja herättävien kysymysten voiman.

 

Coaching selkeyttää ajattelua – on tärkeää saada puhua omat sekavat ajatuksensa ääneen

”Tärkein anti coachingissa oli omien tulevaisuuden visioiden selkiytyminen, omien vahvuuksien ja haasteiden ymmärtäminen suhteessa visioihini ja askelmerkkien rakentaminen kohti strategisia tavoitteita”, kertoo mediayritys Omnicom Mediagroup Oy:n toimitusjohtaja Teemu Neiglick.

Usein omat ajatukset kirkastuvat aivan eri tavalla, kun niistä puhuu ääneen ja jäsentää niitä vielä yhdessä business coaching -valmentajansa kanssa.

 

Coaching kannattelee ja läsnäolon kokemus on molemminpuolinen elämys

Coach eli valmentaja on kanssakulkija ja eläytyy coachattavan tilanteeseen aidosti. Coach on yleensä vain ja ainoastaan coaching-suhteessa asiakkaaseensa, joten jo pelkkä hänen läsnäolonsa saa henkilön virittäytymään oikeaan tunnetilaan oman kehittymisprosessin äärelle.

Coaching rohkaisee

Jokainen, joka on rohkaistunut lähtemään coaching-matkalle, on taatusti kykenevä vastaamaan niihin haasteisiin, joita rohkenee itselleen asettaa. Ja coach on se, jolla on vakaa luottamus ja usko siihen kyvykkyyteen. Ja koska tunteet tarttuvat, usko tarttuu myös coachattavaan ja mutkikkaatkin haasteet alkavat näyttäytyä positiivisina mahdollisuuksina.

Coachingin suuntaukset ja puhdasoppisuus: One size does NOT fit all

Cochingin ostajan on hyvä olla tietoinen coachingin eri lajeista ja suuntauksista. On olemassa mm. lifecoachingia, neurocoachingia ja työelämälähtöistä business coachingia. Coaching on hyvin puhdasoppisesti toteutettuna hyvien kysymyksien kysymistä, joihin coachattava löytää itse kannustettuna hyviä vastauksia.

Meidän filosofiamme on, että asiakastarve ratkaisee coachingin luonteen. Mikäli asiakkaan tarve koskee myös työn sisällöllistä osaamista, pyrimme vastaamaan samalla myös siihen. Siten coach toimii tarvittaessa myös mentorina tai liiketoimintaa ymmärtävänä konsulttina coach-roolin rinnalla.

Coachingin ja valmennuksen yhdistäminen voi olla erinomainen tapa saavuttaa kaksi tavoitetta esimerkiksi esimiescoachingissa. Valmennus antaa henkilölle ammatillista osaamista esimiehen tehtävistä ja samalla coaching auttaa häntä käyttämään tätä osaamista ja persoonaansa parhaalla mahdollisella tavalla uudessa roolissa.

 

”Tässä yhdistetyssä mallissa on minun mielestäni mahdollista nopeuttaa oleellisten asioiden omaksumista. Näin saadaan yritykselle tulevien tulosten lisäksi henkilö itse kokemaan onnistumista tekemästään panostuksesta nopeasti”, kertoo Savosolar Oyj:n toimitusjohtaja Jari Varjotie, jonka tiimin jäsenen uuden esimiesroolin haltuunottoa edistettiin juuri valmennuksen ja coachingin yhdistelmällä.

 

Coachingin keinot voivat siis olla hyvin moninaisia. Yhteistä hyville coaching -kokemuksille on kuitenkin voimaantumisen ja selkiytymisen kokemukset, mitkä kantavat pitkälle tämän päivän monimutkaisessa työelämässä.


Kirjoittajat Minna Hirsimäki & Sari Oinaanoja ovat MPS:n työelämän Business Coachingin asiantuntijoita.

Kaipaatko apua oman urasi haastaviin tilanteisiin tai tukea uralla tapahtuviin muutoksiin? Tutusta coaching-palveluihimme: lue lisää.

Muut aiheeseen liittyvät blogit

Stay tuned!