Montako jalkaa kinkulla on?

Milloin sinä söit viimeksi sämpylän? Olit ehkä kokoushuoneessa, jossa oli ilmastointi, hyvä valaistus ja muutenkin miellyttävää.

Samaan aikaan jossain päin Suomea on pimeä maantie, pölisevä vilja ja rehuaan kaipaava karja.

Ja silti ketju kokoushuoneen siistiin sähkövaloon on ehjä: jostain se maito tulee kahviin, muffinsien kananmunat on joku kana muninut, sämpylän välissä olevalla kinkulla on joskus ollut neljä jalkaa.

Kun ryhdyimme työryhmän kanssa tekemään verkkokurssia rehukuljettajille Hankkijan, Agrimarketin ja logistiikkayritys Moveren toimeksiannosta, kaikilla kollegoillamme oli vain yksi kysymys: ”Saatteko te sitten sellaiset Hankkijan lippikset?” No ei saatu, mutta yllättävän kiinnostavan projektin saimme.

Laatu- ja turvallisuuspäällikkö Jussi Salomäki Moverelta oli tehnyt loistavan pohjatyön. Turvallisuuden ja asiakaspalvelun keskeiset asiat olivat tarinan muodossa: uuden rehukuskin ensimmäinen työpäivä. Tämän tunnelmakuvan kautta pääsimme heti oikeille jäljille. Rehukuskin työssä pitää olla tarkka, huolellinen, kohtelias, joustava – ja tietysti pitää lastata, ajaa ja purkaa kuorma turvallisesti oikeaan siiloon.

Jos rehukuljettaja liukastuu säiliön katolla, häneltä voi mennä henki. Jos rehukuljetuksen kautta karja-, maito- tai munatilalle pääsee salmonellaa, voi vaarassa olla tuhansien ihmisten terveys.

Rehukuljettajia on alle sata, mutta silti verkkokoulutus kannattaa, kertoo Jussi. Riskit ovat suuret. Kuljettajia on hankala kerätä yhteen paikkaan luokkahuonekoulutukseen. Toisaalta ammattilaisten avulla verkkokoulutuksesta on mahdollista tehdä kiinnostava ja tehokas.

Jotta valppaus vaihtuviin tilanteisiin tuntuisi elävältä, kehitimme kurssille pieninä kuulokuvina kohtauksia rehukuskin päivästä. Lyhyissä audioklipeissä vanhempi kuljettaja opastaa uutta tulokasta, ja maitotilan emäntä antaa kipakkaa palautetta portinpieliensä kolhimisesta: ”Petuniapenkki laitettiin justihin kuntohon, ja nyt se on kuin puhkiaurattu.” Kaiken läpi kulkee ajatus turvallisuudesta. Pelkästään kuulon varassahan ihminen ottaa tarkemmin vastaan tietoa kuin vaikkapa videosta.

Kotimaista ruokaa syödessä voi olla rauhallisin mielin. Rehun laadukas kuljetus on olennainen osa meidän kaikkien turvallisuutta.

Lippiksen alla ollaan skarppeina, jotta kokoushuoneissakin työ jatkuisi uusin voimin.

Movere Oy on kuljettanut joka toisen Suomessa tuotetun lihan, maidon ja munien tuottamiseen tarvittavan rehukuorman. Kuvassa Matti Iivonen.

Teksti: Eevi Kuokkanen, suunnittelujohtaja, MPS Prewise

Lue lisää case-esimerkeistämme:

Fingrid Oyj – Tietoturvan hyvikset ja pahikset

Yara Suomi: Tehokasta turvallisuuskoulutusta verkossa

Teleste: Laadukasta verkkokurssien suunnittelua MPS Prewisen konsultointituella

Fortum: Mobiiliratkaisu matkustusturvallisuuden perehdyttämiseen

Viisi vinkkiä: Parempaa turvallisuuskoulutusta verkossa

Montako jalkaa kinkulla on?

Lääketurvallisuuspeli innostaa lääketeollisuuden työntekijät lääketurvallisuuteen

Skanska Sverige hyödyntää verkko-oppimista riskitietoisuuden kasvattamiseen