Näin tuet johtoryhmää muutoksen keskellä - oppeja Salomaa Groupilta

360-palaute

”Markkinointi- ja viestintäala elää jatkuvassa muutoksessa, mikä haastaa johtamista uudella tavalla. Monimuotoisten tiimien ja uuden sukupolven odotusten keskellä korostuu kyky johtaa inhimillisesti, innostavasti ja liiketoimintaa tukien.

Vastuullisena yritysryhmänä meille on tärkeää rakentaa johtamista, joka huomioi sekä ihmistemme että liiketoimintojemme tarpeet. Hallituksemme tukee vahvasti toimitusjohtajiemme ja johtoryhmiemme johtamisosaamisen kehittämistä. MPS:n toteuttama 360-arviointi ja siitä johdetut valmennukset antoivat hyvää tukea tähän työhön."

- Mari Svahn, henkilöstöjohtaja, Salomaa Yhtiöt Oy

 

 

salomaa

Muutos haastaa johtamista

 

Salomaa Groupiin kuuluu markkinointi- ja viestintäalan yhtiöitä, joissa vastuullinen kulttuuri ja jatkuva kehittyminen ovat osa arkea. Kun organisaatiossa haluttiin vahvistaa johtamisosaamista ja palautekulttuuria, päätettiin toteuttaa 360-palauteprosessi yhtiöryhmän kaikille johtoryhmille – yhteensä viidelle tiimille.

Yhteinen kehityspolku 360-palautteen avulla

 

Kumppaniksi valittiin MPS, jonka asiantuntijat – Niilo Mäkelä, Jan Silvonen ja Iiro Pohjanoksa – vastasivat palautteiden toteutuksesta, henkilökohtaisista sparrauksista sekä räätälöidyistä valmennuksista.

360-prosessi toteutettiin seuraaville johtoryhmille Salomaa Groupissa:

Dagmar Oy – Näkemyksiä, innovaatioita ja tuloksia markkinointiin

SEK Oy – Luova bränditalo

Quru Oy – Datajohdettua markkinointia

Kaski Creative Agency Oy – Ketterä kommunikaatiotoimisto

Salomaa Yhtiöt Oy – Liiketoimintoja tukeva emoyhtiö


Miksi juuri 360-palaute? Mari Svahn_rajattu-NELIO

 

Salomaan hallitus halusi tarjota toimitusjohtajille ja johtoryhmille kehittämistyökalun, joka tukee sekä yksilöllistä että kollektiivista kasvua. 

"Johtamisen kehittäminen lähtee kyvystä reflektoida omaa toimintaa – ymmärtää, miten omat teot ja käyttäytyminen vaikuttavat ympärillä oleviin ihmisiin",  kertoo Mari Svahn.

360-palaute vahvistaa palautekulttuuria, sillä kun palautetta annetaan ja saadaan systemaattisesti, se muuttuu luonnolliseksi osaksi arkea.

 

Kumppanin valinnassa ratkaisi laatu

 

Palveluntarjoajaa valittaessa painotettiin kyselyn laatua, raportoinnin selkeyttä ja asiantuntijuutta. MPS vakuutti heti alusta lähtien.

"MPS oli minulla top of mindissa laadukkaana toimijana. Projektijohtaminen oli alusta asti sujuvaa ja laadukasta – juuri niin kuin odotimme.

Halusimme, että raportit ohjaavat konkreettiseen kehittämiseen – ja tässä MPS:n 360-yksilö- ja koosteraportit toimivat erinomaisesti. Niissä havainnollistettiin tyytyväisyyden lisäksi myös priorisoitavia asioita. Myös palautteenantajien kokemus oli tärkeä: selkeä ja vaivaton kyselyprosessi teki osallistumisesta mutkatonta", kertaa Mari Svahn syitä valinnan taustalla. 

 

Valmennukset toivat oivalluksia - ja tuloksia

 

Jokaisen 360-palautteen jälkeen järjestettiin johtoryhmäkohtainen työpaja, joissa MPS:n kehitysjohtaja Iiro Pohjanoksa fasilitoi palautteiden käsittelyä ryhmätasolla ja nosti esiin olennaisia kehitysteemoja.

"MPS:n tiimi valitsi jokaiselle johtoryhmälle sopivat viitekehykset ja keskustelunaiheet. Iiron fasilitoimat keskustelut olivat merkityksellisiä."

Mari Svahn

Valmennuksissa käsiteltiin muun muassa johtoryhmän roolia, strategista johtamista, yrityskulttuuria ja ilmapiiriä. Palautteen pohjalta syntyi konkreettisia kehitystoimenpiteitä.

Esimerkiksi Salomaa Groupin emoyhtiössä kirkastettiin johtoryhmän fokusta, selkeytettiin rooleja ja kehitettiin työskentelytapoja uudenlaiseen muotoon.

Palaute osaksi arkea - ei kertaluonteinen hanke

 

Salomaalla nähtiin koko prosessi osana pitkäjänteistä johtamisen kehittämistä, ei yksittäisenä projektina.

"360-palaute on vasta lähtökohta. Tärkeintä on, että palaute jää elämään ja ohjaa kehittymistä – niin yksilö- kuin tiimitasolla", Svahn vinkkaa. 

Palautetta käsitellään yhtiöryhmässä toimitusjohtajien johdolla ja kehitystyö etenee yhtiökohtaisesti, mutta aina strategiaa ja kulttuuria tukien.

Henkilöstöjohtaja Mari Svahnin vinkit muille organisaatioille

 

1. Ole avoin palautteelle
Johtajuus vaatii kykyä reflektoida ja kohdata itsensä inhimillisesti. 360-palaute on erinomainen työkalu tähän.

2. Tunne lähtötilanne ja suunta
On tärkeää ymmärtää, missä ollaan ja mihin halutaan mennä. Sen pohjalta on helpompi valita oikea kumppani.

3. Valitse kumppani huolella
Laadukas kumppani kuuntelee, räätälöi ja tuo asiantuntemuksensa mukaan – silloin syntyy vaikuttavia tuloksia.


Katso webinaaritallenteelta, miten 360-palaute ja johtoryhmän tarpeista rakennetut valmennukset auttoivat rakentamaan vahvempaa johtamista Salomaa Groupissa. 


Milloin viimeksi pysähdyit miettimään, missä olet hyvä johtajana?

Entä milloin kollegasi, tiimisi tai oma esihenkilösi sai mahdollisuuden kertoa sen sinulle?

360-palaute tarjoaa mahdollisuuden juuri tähän – ja me olemme mielellämme tukenasi tällä matkalla.

Kun haluat kehittää johtamista ja esihenkilötyötä tai antaa eväitä avainrooleissa toimiville, tarjoaa MPS siihen kokonaisvaltaisen palvelun. MPS 360-palaute tarkastelee yksilön toimintaa monipuolisesti, nostaen selkeästi esiin vahvuudet sekä kehityskohteet ja priorisoiden niistä kiireellisimmät. Monipuolisista palaute- ja valmennusvaihtoehdoista löytyy erilaisiin tarpeisiin sopivat ratkaisut yksilöiden tai koko organisaation johtamisen kehittymisen tueksi.

👉 Lue lisää palvelustamme 

 

 

“ (1)

MPS:n tiimi valitsi jokaiselle johtoryhmälle sopivat viitekehykset ja keskustelunaiheet. Iiron fasilitoimat keskustelut olivat merkityksellisiä.

 

Mari Svahn

Henkilöstöjohtaja, Salomaa Yhtiöt Oy

description

“ (1)

 

Ota yhteyttä