Sisäministeriön henkilöstö- ja hallintojohtaja: "Henkilöarvioinnit ovat meille rekrytoinnin arkipäivää"

Sisäministeriö on sisäisen turvallisuuden ministeriö ja osa valtioneuvostoa. Sen päämääränä on, että Suomessa on turvallista kaikissa oloissa. Olemme noin 240 hengen ministeriö ja meillä työskentelee asiantuntijoita poliisitoimen, rajaturvallisuuden, pelastustoimen ja maahanmuuton aloilta.

Merkittävissä rekrytoinneissa sisäministeriössä käytetään ulkopuolista kumppania. MPS on julkishallinnon yhteishankintayksikkö ja Hanselin ykköstoimittaja rekrytoinneissa ja henkilöarvioinneissa ja sen myötä myös sisäministeriön kumppani.

sisaministerio_logo

Marja-Riitta Salokannel toimii sisäministeriön henkilöstö- ja hallintojohtajana ja vastaa mm. henkilöstöhallinnosta, henkilöstön kehittämisestä sekä työhyvinvoinnista.

”Henkilöarvioinnit ovat meille rekrytoinnin arkipäivää ja ne auttavat osaltaan onnistuneiden henkilövalintojen tekemistä.”

Henkilöarvioinnilla pyritään välttämään kalliita virherekrytointeja

Sisäministeriössä halutaan varmistua, että merkittäviin virkoihin valittavat henkilöt sopivat myös organisaation kulttuuriin, arvoihin, tavoitteisiin ja työyhteisöön. marja riitta salokannel

”Henkilöarviointi mahdollistaa kandidaattien tarkemman vertailun ja sen avulla saadaan tärkeää lisätietoa henkilön motivaatiotekijöistä, kyvykkyyksistä, toimintatyylistä ja johtamisominaisuuksista hakemuksen, CV:n ja haastattelun lisäksi,” kertoo Marja-Riitta Salokannel rekrytointiyhteistyön merkityksestä.

Marja-Riitta Salokannel sanoo, että henkilöarvioinnit tuovat syvyyttä rekrytointeihin ja sillä saadaan hakijoista joskus myös piileviä kykyjä esiin.

 

”Onnistuneet rekrytoinnit ovat säästöjen ja sopeuttamisten keskellä entistä tärkeämpiä, koska jokainen rekrytointi on merkittävä investointi. Rekrytointi on myös entistä enemmän dialogia, jossa molempien osapuolten odotukset, tavoitteet ja toiveet tulee saada kohtaamaan onnistuneen lopputuloksen aikaansaamiseksi.”

Luotettavuus, luottamuksellisuus ja sujuvuus tärkeitä

Koska sisäministeriön vastuulla on sisäisen turvallisuuden näkökulmasta merkittävät virastot, kuten Suojelupoliisi ja Poliisihallitus, on luottamuksellisuus erittäin tärkeä osa henkilöarviointiyhteistyötä.

MPS on ollut mukana sekä Suojelupoliisin päällikön että poliisiylijohtajan rekrytoinneissa.

Sisäministeriön rekrytoinneista on MPS:n puolella vastannut seniorikonsultti, psykologi Tuija Soininen.

”Minulla on itsellänikin pitkä virkaura taustalla, joten olen tottunut toimimaan eri ministeriöiden kanssa.  Ymmärrän myös sen myötä valtionhallinnon toimintaympäristöä ja poliittista kenttää, mikä helpottaa yhteistyötä,” kertoo Tuija Soininen.

Rekrytoinneille on ominaista, että niissä pyritään sovittamaan usean kiireisen henkilön kalentereita yhteen, joka aiheuttaa luonnollisesti haasteita sopivien haastattelu- ja tapaamisaikojen löytämiseksi. Sujuvasta kalentereiden yhteensovittamisesta Salokannel antaa erityiset kiitokset MPS:n palvelukoordinaattoreille:

”Vaikka aikataulut ovat usein tuntuneet mahdottomilta, aina on kaikki saatu kuitenkin kalentereihin sopimaan”.

Marja-Riitta Salokannel sanoo arvostavansa sisäministeriön ja MPS:n yhteistyössä myös sitä, että se on helppoa ja vaivatonta: ”Voimme aina luottaa koko prosessin toimivuuteen alusta loppuun.”

Vaikka henkilöarvioinnin tarkoitus on auttaa tekemään oikeita henkilövalintoja, halutaan henkilöarvioinneista saatavaa tietoa jatkossa hyödyntää myös uusien henkilöiden perehdyttämisessä, johtamisessa ja esimiestyössä sekä urapolun rakentumisen eri vaiheissa. Parhaimmillaan henkilöarvioinnin avulla kerätty tieto auttaa myös arvioitua henkilöä ammatillisessa kasvussa ja ammatti-identiteetin kirkastamisessa.


Lue myös: MPS mukana Suojelupoliisin päällikön valinnassa – Juha Martelius aloitti tehtävässä

,

description

Ota yhteyttä