Miten onnistua haastavissakin rekrytoinneissa?

Miten onnistua haastavissakin rekrytoinneissa? 

 

Työllisyys nousee, mikä on hieno asia, mutta samalla työnantajat ovat havainneet rekrytoinnin tulleen haasteellisemmaksi. Jaoimme kokeneiden rekrytoijiemme vinkkejä aamiaistilaisuudessa, joka järjestettiin hybridinä Helsingin toimistollamme ja Teamsissa 25.5.2023.  

Kuten senior partnerimme Nina Kalajoki totesi avatessaan tilaisuuden, rekrytoijat kyllä tunnistavat millaista on istua veneessä ja onkia kun ei vain nappaa. Jostain saattaa joku molskaus kuulua, mutta liian kaukana. Miten saamme kalan tarttumaan koukkuun eli houkuteltua osaajia asiakasorganisaatioihimme ja myös pysymään siellä? 

 

Organisaation vetovoimatekijät ovat eri asioita kuin pitovoimatekijät 

Rekrytoinnin kehittämispäällikkömme Jonathan Rasmus avasi, miten osaajien houkuttelu organisaatioon ja osaajien sitouttaminen tapahtuu. Hieman yllättäen nämä kaksi asiaa eli vetovoima- ja pitovoimatekijät ovat aika erilaisia.  

Hakiessaan organisaatioon työntekijät arvostavat mahdollisuutta kehittää osaamistaan ja uralla etenemistä. He myös odottavat parempaa palkkaa verrattuna nykyiseen ja tämä toive on vuosien myötä tullut yhä tärkeämmäksi. Nämä asiat selviävät työnhakijatutkimuksestamme. Lue lisää tutkimuksesta »

Osaajia taas sitouttaa organisaatioon mahdollisuus vaikuttaa omaan työnkuvaan, hyvä työyhteisö ja joustavat työnteon ajat ja paikat. Työpaikkaedut ovat aika matalalla työntekijöiden arvostuksessa. Silti näitä usein kehutaan työpaikkailmoituksissa. Olisiko aika miettiä, mikä työnhakijoita oikeasti kiinnostaa? Jonathanin mukaan rehellinen avoimuus rekrytoinnissa kannattaa, sitä työnhakijat toivovat. 

 

Suorahaku toimii myös asiantuntijoiden ja keskijohdon hauissa 

Seniorikonsulttimme Tapio Kivikangas jakoi kokemuksiaan suorahauista. Tärkeää on kyky houkutella osaajia, joka eivät välttämättä ole edes kiinnostuneita vaihtamaan työpaikkaa. Tämä korostuu, kun haetaan erityisosaajia, esimerkiksi henkilöä, jolla on sekä haettavan tehtävän asiantuntemusta että poikkeuksellisen laaja kielitaito.  

Tapio huomautti, että usein asiantuntijan ja keskijohdon kohdalla työnantajan odotukset rekrytoinnissa ovat korkealla. Esimerkiksi jos organisaatiosta on lähtenyt päällikkötason henkilö ja hänen tilalleen etsitään uutta. Työnantaja saattaa ajatella, että samalla palkalla saa entistä kovemman osaajan. Potentiaaliset kandidaatit taas ajattelevat, että uuteen tehtävään vaihtaessa saa korkeamman palkan kuin nykyisessä. Jos taas etsitään henkilöitä alemmalla palkkatasolla, huomataan, että kandidaatit eivät välttämättä täytäkään työnantajan odotuksia. Tämän vuoksi on hyvä olla realistinen jo rekrytoinnin suunnitteluvaiheessa. 

 

Tehokas rekrytointi yhdistää suorahaun ja ilmoitellun haun 

Seniorikonsulttimme Pia Huttunen kertoi, miten tärkeää on tehdä työpaikkailmoitus oikein. Kannattaa keskittyä niihin asioihin, jotka työnhakijoita kiinnostavat ja olla niiden suhteen rehellinen. Lisäksi suorahaun yhdistäminen ilmoiteltuun hakuun eli yhdistelmähaku auttaa saamaan sekä parempia että useampia hakijoita.  

Eräs asiakkaamme oli hakenut ensin ilmoittamalla itse avoimesta työpaikasta ja saanut kolme hakemusta. Asiakas otti yhteyttä MPS:n konsulttiin ja sai apua sekä ilmoitusten muotoiluun että työpaikan markkinoinnin kohdentamiseen. Tuloksena oli 80 hakemusta ilmoitushaun kautta sekä suorahaulla useampi erinomainen osaaja lisää, joista valita. Tässä tapauksessa laitettiin myös rehellisyys koetukselle ja kerrottiin suoraan, että kyseessä on 100-prosenttinen lähityö. Tämäkään vähentänyt hakuvaiheen tehokkuutta vaan luultavasti auttoi kohdentamaan paremmin henkilöihin, joilla oli aitoa kiinnostusta. 

 

Muistilista haastaviin rekrytointeihin

Rekrytoinnin ei tarvitse olla tervanjuontia silloinkaan, kun haettavia osaajia on vähän tai heitä on vaikea houkutella. Tässä mukaan viemiseksi tärkeimmät vinkit aamiaistilaisuudesta:

  1. Ole realistinen odotuksissasi. Aseta ne linjaan sen kanssa, millaista palkkaa osaajalle voidaan tarjota. Muista rehellisyys työpaikkailmoittelussa ja haastatteluissa.   
  2. Tunnista organisaatiosi vetovoimatekijät. Kiinnitä huomiota myös pitovoimatekijöihin, jotta saat osaajat sitoutumaan.
  3. Pääset parempiin tuloksiin, jos yhdistät työpaikkailmoittelun ja suorahaun. Varsinkin jos pelkkä ilmoittelu ei tuota tulosta.

Rekrytointi sujuu paremmin, kun tietää mitä tekee. Yksin ei tarvitse jäädä, jos osaajia ei tunnu löytyvän. Aina voit ottaa avuksesi kokeneen rekrytointikonsultin.

 

Ota meihin yhteyttä, autamme mielellämme kaikissa rekrytointiin liittyvissä asioissa:

jonathan-rasmus_round


Jonathan Rasmus,
Business Development Manager, Consultant, Psychologist
jonathan.rasmus@mps.fi | +358 20 746 9481

 

tapio-kivikangas
Tapio Kivikangas,
Senior Consultant
tapio.kivikangas@mps.fi  | +358 20 746 9456


Löydä oikeat osaajat asiantuntija-, esihenkilö- ja johtotehtäviin laadukkaalla, luotettavalla ja modernilla rekrytointiprosessilla. Me MPS:llä autamme organisaatiotasi nykyaikaisilla työkaluilla, vahvalla rekrytointimarkkinoinnin osaamisella ja analytiikan hyödyntämisellä sekä ensiluokkaisella hakijakokemuksella. Varmistamme, että tavoitamme parhaimmat osaajat ja viemme rekrytointia tehokkaasti ja laadukkaasti eteenpäin.

Tutustu palveluihimme: MPS Rekrytointipalvelut »

Lue lisää työnhakututkimuksesta ja lataa raportti: Työnhakututkimus 2023 »

 

Muut aiheeseen liittyvät blogit

Stay tuned!