Paremman työhaastattelun puolesta – osa 1

Anna jotain itsestäsi ja ole ihminen ihmiselle

Ole läsnä itsenäsi. Kun olet mukana haastattelussa ihmisenä, luot kuvan omasta työpaikastasi. Koska useimmat ihmiset, vaikkakaan eivät kaikki, haluavat työskennellä ihmisten kanssa, niin kannattaa panostaa siihen, että haastattelussa annat jotain myös itsestäsi. Kerrot omat roolistasi, mistä nautit työssäsi tai mikä ikinä tuntuukaan luontevalta. Kun annat jotain itsestäsi, niin toisenkin on helpompi kertoa muutakin kuin vain pintatason asioita. Toisaalta haastattelu on työnhakijalle tutustumis- ja tunnusteluvaihetta, jossa iso merkitys voi olla ensimmäisillä ihmiskontakteilla: joko hyvään tai huonoon suuntaan.

Mieti mikä on tärkeää ja unohda kaikki muu

Hyvä valmistautuminen ei vielä takaa hyvää lopputulosta, mutta huono valmistautuminen johtaa takuuvarmasti huonoon lopputulokseen. Haastattelussa voi helposti harhautua käsittelemään kaikkea maan ja taivaan väliltä, joko omien ajatusten viemänä tai taitavan haastateltavan johdatellessa itselle mieluisiin aiheisiin.

Mieti siis etukäteen kaksi asiaa:

  1. Mitä haluat tietää kaikilta haastateltavilta, jotta pystyt arvioimaan heidän sopivuuttaan tehtävään ja organisaatioon?
  2. Mitä haluat ymmärtää juuri tältä nimenomaiselta henkilöltä, että pystyt joko hylkäämään tai vahvistamaan ennakkotietojen pohjalta syntyneet hypoteesit?

Kun olet päättänyt sen mitä sinun tulee selvittää kaikilta haastateltavilta, auttaa se sinua luomaan selkeän suunnitelman haastattelulle. Suunnitelma voi olla hyvinkin yksityiskohtainen kysymys kysymykseltä tehty jäsennys tai suurpiirteisempi käsiteltävien teemojen tasolla oleva haastattelurunko. Tähän kannattaa käyttää aikaa, sillä hyvin kohdennettu haastattelu auttaa vertaamaan hakijoiden vahvuuksia tehtävän kannalta tärkeimpiin seikkoihin. Toisaalta se auttaa myös käyttämään rajatun ajan tehokkaasti. Joskus jo muutamakin täsmäkysymys auttaa hahmottamaan erot hakijoiden osaamisessa, motivaatiossa ja kyvykkyydessä. Kääntäen, hyvinkään toteutettu haastattelu ei ole juuri minkään arvoinen, jos se keskittyy vääriin sisältöihin.

Toisekseen, mieti mitä haluat ymmärtää juuri tämän henkilön kohdalla. Usein CV:n tai Linkedin-profiilin pohjalta herää ajatuksia, toiveita tai epäilyksiä. Mahtaako hänellä olla kokemusta myös kansainvälisistä projekteista, onko tiiminvetäjäkokemus ollut todella esimies- ja johtamisvastuuta vai pelkkää koordinointia, tai mikä motivoisi siirtymään markkinointitehtävistä puhtaaseen myynnin rooliin. Kun teet näistä pohdinnoista spesifejä kysymyksiä, niin varmistat saavasi vastaukset mieltäsi askarruttaviin ajatuksiin, eikä tarvitse jäädä pyörittelemään samoja kysymyksiä haastattelun jälkeen omassa mielessä.

Kerro mitä haluat ymmärtää ja annat haastateltavalle mahdollisuuden loistaa

Luot haastattelusta selkeän ja ymmärrettävän tilanteen, kun kerrot avoimesti mitä haluat ymmärtää tämän tapaamisen perusteella haastateltavasta. Samalla tämä auttaa häntä kertomaan jäsentyneesti toivomistasi seikoista. Avoin viestintä haastattelun tavoitteista ja teemoista auttaa luomaan haastattelusta tasavertaisemman ja miellyttävämmän tilanteen. Se lisää ennakoitavuutta ja vähentää jännitystä. Esimerkiksi voit kertoa, että haluat tässä tapaamisessa ymmärtää erityisesti, millaisia projekteja hän on johtanut, mistä kehitysasioista hän on vastannut ja mitä saanut aikaan, mistä tehtävistä erityisesti nauttinut ja millaisia ongelmia joutunut ratkomaan ihmisten välillä.

Joskus haastateltavasta voi tuntua vaikealta, jos haastattelijasta ei persoonana eikä myöskään hänen tavoitteistaan saa mitään otetta. On kuin puhuisi muurille. Tällöin kasvaa riski siihen, että haastateltava eksyy kertomaan epäolennaisista asioista tai että hänen kiinnostuksensa lopahtaa haastattelua ja tehtävää kohtaan. On hyvä tehdä selväksi, että haastattelu ei ole vain monologi, vaan haastateltavallakin on mahdollisuus nostaa keskusteluun haluamiaan asioita. Tai jos aikaa on hyvin rajatusti, on reilua sanoa tämän tapaamisen olevan suoraviivainen haastattelu, mutta että myöhemmässä vaiheessa on mahdollisuus myös keskusteluun ja kysymyksiin.

On hyvä kuitenkin pitää mielessä, ettei haastattelun ole tarkoitus olla täysin tasavertainen keskustelutilanne. Lähtökohtaisesti haastattelussa haastattelija haluaa saada tietoonsa asioita ja tällöin hänellä on vastuu johtaa tilannetta. Tästä lisää seuraavassa osassa.


Kirjoittaja: Juha Vaara

Muut aiheeseen liittyvät blogit

Stay tuned!