Onko työnhakustrategiasi tehokas?

Ei ole yhdentekevää, millaisella suunnitelmalla ja valmistautumisella lähdet työnhakuun uusia haasteita etsiessäsi

Kuitenkin usein työnhakua vierestä seuratessani näen ihmisten ryhtyvän toimeen ilman selkeää tavoitetta, aikataulua tai edes kunnollista valmiutta kertoa omasta osaamisestaan. Kaikki nämä ovat onnistuneen työnhaun takana, kun katsotaan asiaa isossa kuvassa. Toki onnenpotkun voi kokea kuka vain ja unelmien duuni kävellä vastaan nurkan takaa, mutta tätä ei kannata jäädä odottelemaan, jos tavoitteena on uusi työ.

Mikä näistä työnhakustrategioista kuvaa parhaiten omaasi?
  1. Odottelet inspiraatiota selailemalla työpaikkasivustoja silloin kun jaksat. Jos jotain kiinnostavaa tulee esille, niin kaivat vanhan hakemusmallisi, johon muutat lähinnä vastaanottajan nimen. Määrittelet edellä mainitun ”jotain kiinnostavaa” työksi, jota voisit ehkä tehdä, jos ei muutakaan ole. Et tiedä, mitä tekisit, jos saisit valita. Jos ”jotain kiinnostavaa” ei löydy, siirryt faceen/instaan/snapchatiin tai lähdet kaljalle.
  2. Tutkiskelet työpaikkasivustoja ja kyselet kavereiltasi aktiivisesti mahdollisia työtilaisuuksia heidän duunipaikoistaan. Innostut välittömästi kaikista uusista mahdollisuuksista ja laitat saman tien niihin hakemuksen tai soitat rekrytoijalle. Et ehdi pettymään, jos et saa hakemaasi paikkaa, sillä vastausta odottaessasi olet saanut taas uuden vinkin kummin kaiman kaveriltasi ja menossa täyttä häkää jo seuraavaan paikkaan.
  3. Teet vissin suunnitelman Excel-taulukoineen ja kalenterimerkintöineen työnhakusi suhteen. Sinulla on selvä tavoite: neljän kuukauden sisällä haluat toimia markkinointitehtävissä IT-alan keskisuuressa yrityksessä Pirkanmaan alueella. Seuraat työpaikkailmoitukset, tallennat niistä suunnitelmiisi sopivat tiedostoihin järjestyksessä ja soitat joka päivä kahteen kohdeyritykseen keskustellaksesi heidän osaajatilanteestaan. Pidät kirjaa jokaisesta lähettämästäsi hakemuksesta ja kontaktoinnista. Palkitset itsesi aikataulussa pysymisestä iltalenkillä ja menemällä varhain nukkumaan.
Mitä väliä työnhakustrategialla sitten on?

Arvasitkin jo, että ensimmäinen strategia johtaa uuteen työpaikkaan vähiten varmasti. Toinen strategia auttaa saamaan uuden työpaikan, mutta tyytyväisyys uuteen työhön ei ole kovin hyvä. Kolmas, suunnitelmallinen strategia edesauttaa uuden työn löytymistä yhtä hyvin kuin toinen, mutta johtaa korkeampaan tyytyväisyyteen saadun työn suhteen.

Nämä strategiat ovat itselleni tulleet tutuksi vuosien mittaan toimiessani uravalmentajana ja niiden tueksi on olemassa myös psykologista tutkimustietoa muutaman vuoden takaa (esimerkiksi Jessie Koen ym. 2010). Usein työnhaku alkaa satunnaisella kokeilulla tai hätäratkaisujen etsimisellä (voin minä tuotakin tehdä, vaikka ei nyt vastaa koulutusta eikä kokemustakaan), mutta vasta kun työnhakuun tulee suunnitelmallisuutta, alkaa tuloksia näkyä. Eli Excelit esille ja suunnitelmaa laatimaan!

Muut aiheeseen liittyvät blogit

Stay tuned!