Mitä jos menetän työni?

Irtisanotuksi tulemisen kohtaa työurallaan miltei jokainen

Irtisanotuksi tulemisen kohtaa työurallaan miltei jokainen, tai ainakin liipaisee läheltä. Organisaatioiden tilanteet vaihtelevat ja oli sitten syynä organisaatiomuutos, taloudellinen tilanne tai henkilökemia, irtisanominen sattuu. Joitakin enemmän ja joitakin vähemmän, mutta kuitenkin. Tällöin on hyvä pitää mielessä muutama ohje.

1. Älä syytä itseäsi

Yksi yleinen virhe irtisanomisen sattuessa on syyn etsiminen itsestä. Olen kohdannut satoja upeita ja osaavia irtisanotuiksi tulleita henkilöitä urani aikana ja voin sanoa kokemuksesta, että hyvätkin tekijät voivat menettää työpaikkansa. Organisaatio ei vain tarvitse enää kyseistä osaajaa. Voihan työntekijäkin aina vaihtaa työpaikkaa ja jättää organisaation.

Syyllisyyden pohtiminen ei sinua auta. Keskity mieluummin siihen, mitä vahvuuksia ja osaamista sinulla on. Se vie sinua eteenpäin.

2. Pura tilanne, keskustele siitä

Edellä sanotun jälkeen muistutan kuitenkin, että tilanne tulee käydä läpi – mielellään keskustellen ystävän, perheenjäsenen tai ammattilaisen kanssa. Puhu ja kirjoita vaikka ajatuksiasi ylös, mutta älä työnnä niitä taka-alalle. Käsittelemättömät asiat tulevat joka tapauksessa esille jotain kautta ja tällöin ne voivat vaikuttaa uuden työn löytämiseen. Saatat esimerkiksi tiedostamattasi antaa varsin negatiivisen kuvan edellisestä työnantajastasi työhaastattelussa, mikä voidaan tulkita yleisemminkin kielteiseksi asenteeksi.

Älä siis pilaa mahdollisuuksia vaan käsittele irtisanomiseen liittyviä ajatuksiä ja tunteita. Pidä tarvittaessa pieni breikki ennen työnhakuun ryhtymistä. Etsi itsellesi career coach, joka tukee sinua muutoksessa ja ohjaa eteenpäin. Muista, että myös työterveyspsykologin palvelut ovat käytettävissäsi irtisanomisajalla ja joillakin vielä sen jälkeenkin.

3. Älä hämmenny tunteiden vuoristoradasta

Varaudu ylä-ja alamäkiin työnhaussa. Joku aamu herätessäsi sinusta saattaa tuntu, että maailma on sinulle avoin ja tulet etenemään onnistumisesta toiseen. Toisena aamuna tuntuu, että mikään ei onnistu etkä tule enää koskaan kelpaamaan yhdellekään työnantajalle. Ajatusten ja tunnelman ailahtelu kuuluu asiaan – se tarkoittaa sitä, että työstät omaa tilannettasi ja käyt alitajuisesti läpi tulevaisuuden skenaarioita.

Myös työnhakutilanteisiin reagoiminen voi olla kuin vuoristorataa: haastattelukutsu innostaa, saa sinut jo unelmoimaan uudesta työpaikasta ja käymään mielikuvissasi läpi uudessa työssä ja toimistossa aloittamista uusien työtovereiden kanssa. Ei kiitos -viesti pudottaa sitä korkeammalta, mitä lähempänä olit tavoitettasi. Pohdi jo etukäteen, mikä nostaa sinut pohjalta taas ylös hyvään fiilikseen ja käytä näitä keinoja. Älä anna lapasten tippua. Ole sitkeä.

4. Hae työtehtäviä valikoiden

Älä ammu kaikkea, mikä liikkuu. Työnantaja vaikuttuu kun osaat kertoa, miten voit juuri kyseistä työnantajaa auttaa omalla ammattitaidollasi ja miksi olet kiinnostunut juuri kyseisestä tehtävästä. Kukaan ei vaikutu hakukirjeestä, joka on selvästi kopioitu sataan muuhunkin paikkaan.

Toinen yleinen virhe työnhaussa on hakea tehtäviä, jotka varmasti osaisit, mutta jotka eivät ole niin vaativia kuin edellinen tehtäväsi. Koska jotain pitää saada, vaikka työ ei edes motivoisi. Työnantaja saattaa hyvinkin epäillä motivaatiotasi ja sitä, miten kauan suostuisit pysymään tehtävässä, jos se ei vastaa taitotasoasi. Keskitä energiasi ja työnhakusi niihin tehtäviin, joiden uskot sinulle sopivan sinulle ja jotka koet motivoivina.

Onnea työnhakuun!

Stay tuned!