Freelance-työ ohjaa tulevaisuuteen

Freelance-työ houkuttelee yhä useampia luovien alojen asiantuntijoita

Läppäri, latte ja ideoiden lento. Vapaus ja mahdollisuus järjestää oma elämä ilman työnantajan ohjeistusta. Ei esimiestä, ei työpaikan valtapelejä, ei kasvottoman toimiston ankeaa loisteputkivaloa.

Freelance-työ houkuttelee yhä useampia luovien alojen asiantuntijoita. Syitähän on helppo löytää. Ja kun erilaisia free- ja keikkatyöläisiä on yhä enemmän, myös palvelut ja infrastruktuuri ei-tyypillisen työn tekijöille paranevat ja kehittyvät.

Totta kai freelance-työssä on kyse myös välttämättömyydestä. Oman alan työpaikkoja ei aina ole, vaikka töitä olisikin. Esimerkiksi journalisteilta katosi muutamassa vuodessa yli tuhat työpaikkaa.

Instagram-sukupolvi on vanhempiaan valmiimpi freelance-töihin, kannustaahan vallitseva eetos tarttumaan unelmiin ja olemaan oman onnensa seppä. Iästä riippumatta uuden työn voi keksiä myös itse. Uudet taidot voi opiskella omatoimisesti ja usein hyvin pienin kustannuksin.

Freelancereille onkin tyypillistä palkansaajia aktiivisempi oman osaamisen jatkuva päivittäminen

Globaaleilla digitaalisilla työmarkkinoilla tällä on tietysti kääntöpuolensa. Kuten verkostomaista ohjelmistoyritystä johtava Stephane Kasriel toteaa: ”Jos pystyt oppimaan jonkin taidon helposti Lyndan tai Courseran avulla, samaan pystyvät sadat tuhannet muutkin.” Siksi erikoistunut osaaminen ja harvinaiset osaamisyhdistelmät ovat yhä tärkeämpiä freelancerin työllistymiselle.

Entä työnantajat? Yllä mainittu Kasriel ennustaa, että tulevaisuuden organisaatiot muistuttavat Hollywoodin elokuvatuotantoja. Idean alullepanijat hankkivat rahoituksen, välittäjäporras hoitaa tarvittavat osaajat. Vaihteleva määrä huipputason freelancereita toteuttaa yhteistä visiota. Kaikki tapahtuu verkostoissa.

Freelancerin menestys on nyt ja tulevaisuudessa kiinni muustakin kuin ammattitaidosta: pitää osata myydä ja ohjata omaa työtään, ottaa omistajuutta, viestiä selkeästi ja perustellusti, antaa ja vastaanottaa palautetta. Kuulostaako tutulta? Nämähän ovat niitä samoja taitoja, joita edellytetään kaikilta modernien organisaatioiden ”vakkareiltakin”. Fiksu ostajaorganisaatio ymmärtää, että freelancerit voivat toimia näissä taidoissa suunnannäyttäjinä, uutta kulttuuria rakentaen.

Mitä vähemmän on ”omaa” väkeä, sen tärkeämpää on, että työ koetaan yhteisesti omaksi

Sitoutuminen ei ole kiinni työsuhteen laadusta, vaan siitä visiosta, jota ollaan rakentamassa – vaikka se ei olisikaan Hollywood-spektaakkeli. Menestys syntyy, kun toimeksiantaja/tuottaja pystyy tarjoamaan innostavaa ja merkityksellistä työtä. Ja silloin, kun onnistutaan luomaan rajaton työyhteisö, jossa ihmiset osaamisineen ja asenteineen ovat tärkeämpiä kuin organisaatiot.


Lue vaikka nämä:

   

Muut aiheeseen liittyvät blogit

Stay tuned!