Aktiiviset työnhakijat onnistuivat myös korona-aikana

Korona iski totaalisesti maaliskuussa työmarkkinoille

Monet rekrytoinnit menivät holdiin, eikä uusia rekryjä avautunut enää samaan tahtiin. Mikä ikävämpää, monet joutuivat lomautetuiksi tai jopa työttömiksi. Teen MPS:ssä suorahakujen, rekrytointien ja henkilöarviointien lisäksi työnhaunvalmennusta ja näin minulla oli mahdollisuus seurata aitiopaikalta valmennettavieni työnhakua tänä haasteellisena aikana. Ilokseni voin sanoa, että monet heistä työllistyivät myös tänä keväänä ja kesänä.

Monet valmennettavat työllistyivät

He olivat kaikki erilaisia, eri ikäisiä ja erilaisista taustoista, mutta heitä yhdisti tinkimätön halu työllistyä ja proaktiivisuus. Yksi löysi työpaikan julkisen ilmoituksen kautta, toinen loi itselleen työpaikan pienestä yrityksestä, jossa ei ollut paikkaa avoinna ja kolmas sopi itselleen aktiivisesti tapaamisia yritysten ja suorahakutoimistojen kanssa. Heillä oli varmasti myös onnea, mutta enemmän oli kyse päämäärätietoisesta toiminnasta ja terveestä itseluottamuksesta yhdistettynä ajantasaisiin työnhaun dokumentteihin kuten CV:seen ja avoimiin hakemuksiin.

Motivaatio ja intohimo näkyvät ulospäin

Työhaussa on mielestäni kyse siitä, että pysähtyy hetkeksi ja miettii omaa osaamistaan, persoonaansa ja omia toiveitaan työpaikan sekä tehtävän työn suhteen. Mitä olen tähän mennessä saavuttanut ja mistä olen nauttinut, mitkä ovat minun vahvuuksiani, mitä haluan tulevaisuudessa tehdä ja millaisessa ympäristössä? Tämän pohdinnan jälkeen onkin tavoitteen asettaminen helpompaa ja voi miettiä tarkoin tulevaisuuden unelmaduuniaan ja lähteä sitä määrätietoisesti etsimään. Kun on selkeä tavoite, on helpompaa kohdistaa energia niihin paikkoihin, joihin oikeasti haluaa ja voisi itsensä kuvitella työssä. Motivaatio ja intohimo, ne näkyvät ulospäin, näiden avulla erottuu hakijoiden joukosta. Niitä on vaikea teeskennellä.

Edelleenkin kuulee juttuja, ettei työtä vaan löydy, vaikka on lähettänyt satoja hakemuksia ja käynyt kymmenissä haastatteluissa. Minäkin olen nähnyt näitä hakemuksia ja CV:tä. Ne ovat samanlaisia joka tehtävään, eikä niitä ole välttämättä päivitetty vuosiin. Niistä ei näy vahva motivaatio tehtävää kohtaan tai innostus tulla juuri tähän työpaikkaan aamuisin hymyillen. Hyvät CV:t eivät ole seitsemänsivuisia pienellä fontilla kirjoitettuja, vaan niistä näkee yhdellä silmäyksellä pääasiat, ne innostavat tapaamaan henkilön tai kysymään häneltä enemmän jostakin asiasta, yksityiskohdasta.

Asiantuntija pystyy auttamaan työnhaussa

Miten sitten työhaussa pettyneet ja silti paljon vaivaan nähneet henkilöt saisivat oman työnhakunsa raiteilleen? Miten minä koen voineeni auttaa omia valmennettaviani? Jokainen on erilainen, yksi neuvo ei päde kaikkiin ihmisiin, eikä kaikkiin tapauksiin. Pitää kuunnella, olla läsnä ja antaa tilaa sekä sparrata, kannustaa ja uskoa. Asiantuntija pystyy monesti huomaamaan haasteelliset kohdat ja sparraamaan näissä, mutta kaikki lähtee työnhakijasta itsestään. Olen tavannut ihan mahtavia tyyppejä, jotka ovat lyhyemmän tai pidemmän kaavan kautta löytäneet itselleen sen seuraavan työpaikan.

Jos olet nyt etsimässä töitä, mieti mikä tekee sinut onnelliseksi ja miten sinä voisit auttaa tulevaa työpaikkaasi menestymään. Suurin osa paikoista ei ole julkisia, ne pitää etsiä ja kun ne löytää, pitää vielä voittaa työnantajan luottamus. Helppoa se ei ole, mutta mahdollista kyllä!

Muut aiheeseen liittyvät blogit

Stay tuned!