Mitä yhteistä on compliancella ja syvillä lihaksilla?

ti 11. huhtikuuta 2017 16.15.00

Eevi Kuokkasen blogi on julkaistu aiemmin hänen postauksena LinkedInissä 24.1.2017.

”Compliance, yäk, kuulostaa siltä että ihmisiä väännetään väkisin johonkin asentoon”, tokaisi oppinut ystäväni kun kerroin, minkä asian parissa päiväni kuluvat. Ja oikeassahan hän oli: sääntöihin taipumisesta compliance-sanassa on kyse.

Mutta meitä ihmisiä pitää joskus vähän vääntää. Jokainen, joka on joskus tehnyt ammattilaisen ohjauksessa venyttäviä liikkeitä, tietää, että uusiin asentoihin ei taivu ihan helposti. Etenkin syviä lihaksia on sitä paitsi aika tylsä treenata.

Asiaan ammattinsa puolesta vihkiytyneet osaavat toki tehdä liikkeet oikein. On myös koko joukko ihmisiä, joita asia kiinnostaa – he pyrkivät opettelemaan oikeat liikkeet. Toiset taas tekevät ehkä kampanjaluonteisesti tammikuussa vähän jumppaa, unohtavat sitten. Ne, jotka suhtautuvat välinpitämättömästi tai jopa vihamielisesti, kieltäytyvät hyväksymästä koko touhua. Ilmankin pärjätään, näyttää hassulta, vie huomion olennaisesta. Ei ole aikaa.

Mutta sitten kun liukastuu jäisellä portaalla tai innostuu spurttaamaan yli omien rajojensa, treenaaminen palkitaan. Tasapaino säilyy, paikat eivät kipeydy eikä lihas revähdä.

Ja samalla tavoin kuin kropan venytyksissä ja syvien lihasten harjoittelussa, myös compliance-asioita on helppo tehdä väärin – ja jättää tekemättä. Mitään välitöntä vaikutusta ohjeistuksilla, vastuilla, raportoinnilla ja koulutuksella ei yleensä ole.

Minun näkemykseni mukaan sääntöjen noudattamisessa on kyse isommista asioista: työelämästä ja liiketoiminnasta, jossa jokainen voi luottaa oikeuksiinsa ja jossa jokainen tuntee ja hoitaa velvollisuutensa. Kulttuurista, jossa lupaukset pidetään. Lupauksista, jotka todennetaan. Yhteisestä oppimisesta ja kehittymisestä, joka hyödyttää kaikkia osapuolia.

Compliance, se ei tee jäykäksi vaan vahvaksi. Voi tuntua turhauttavalta tehdä liikkeitä, joita ei arjessa tarvitse. Mutta sitten kun tarvitaan notkeutta, ketteryyttä ja kestävyyttä, niistä saa tuen ihan huomaamattaan.

 
Kirjoittaja on Eevi Kuokkanen.

Director of Instructional Design, MPS Prewise

Ajankohtaista

MPS Cross Company -mentorointiohjelma käynnistyy maaliskuussa! - Olisiko sinun aikasi nyt?

11.01.18

Webinaaritallenne: Onnistunut sukupolvenvaihdos - miten se tehdään? - Mukana MPS:n toimitusjohtaja Marcus Herold.

16.11.17

MPS Careerin toimitusjohtaja Elina Koskela Taloussanomissa: "Luotamme paljon LinkedIniin, koska siellä on vahva sosiaalinen kontrolli."

07.11.17

Video: We are looking for BRILLIANT Freelancers to join us in creating blended learning for corporate customers!

06.11.17

MPS Prewise Oy:n toimitusjohtaja Kalle Lappalainen Monsterin aamiaistilaisuudessa: Muutosjohtaminen on historiaa – jatkuva uudistuminen vaatii aikaansaamista

25.09.17