Oman kehityspolun suunnittelu organisaatiossa – miten se onnistuu?

ke 21. maaliskuuta 2018 16.33.00

Edellisessä blogissani kerroin hieman taustaa, miksi KONE Oyj lähti tarjoamaan ura-valmennuksia työntekijöille. Edellisen blogini voit lukea täältä. Nyt kerron lisää käytännön toteutuksesta.

KONEen malli uraohjauksessa on ollut tarjota avoimesti haettavissa olevia workshopeja, joissa osallistujat saavat mahdollisuuden pohtia ja keskustella omasta tilanteestaan, hahmottavat tulevaisuuden tavoitteitaan – aika usein tavoitteena on löytää uusi tehtävä organisaation sisältä – sekä kuulevat HR:n vinkit, miten esimerkiksi työn kierto tai erilaisiin tehtäviin tutustuminen toimii heidän organisaatiossaan.

Minä puolestani osallistuin aivan ensimmäisiin workshopeihin antamalla yhdenlaisen mallin yhteiselle työskentelylle sekä suunnittelemani digitaalisen välineen, joka oli osallistujilla käytössään, ja jota he työstivät neljän workshopin välillä. Digitaalisen välineen avulla he tutustuivat työn tuunaamiseen, kartoittivat nykyistä työnkuvaansa, tunnistivat tärkeimpiä osaamisiaan (myös organisaation näkökulmasta, ei vain itsensä), syvensivät itsetuntemustaan ja laativat konkreettisen suunnitelman seuraaviksi kuukausiksiin työssä.

Valmennuksia on nyt järjestetty useamman vuoden ajan ja osallistujia riittää aina. Palaute on ollut erittäin rohkaisevaa. Erityisesti työn tuunaamisen malli on ollut kiitelty. Sen avulla osallistujat ovat oppineet suuntaamaan kehittymistään tietoisemmin sellaisiin asioihin omassa työssä, jotka kiinnostavat, innostavat ja palkitsevat.

Eikä työn tuunaamista kiitetä suotta. Olen tunnin jos toisenkin viettänyt lopputyötä tehdessä tutkien työn tuunaamisen etuja (miksei haittojakin, niitä vain ei tutkimuksissa ole juuri löydetty) ja lista on vakuuttava: työn tuunaaminen on yhteydessä hyvinvointiin, tehokkuuteen luovuuteen, muutostilanteisiin sopeutumiseen, sitoutumiseen, kollegojen positiiviseen arvioon työssä suoriutumisesta, sisäiseen motivaatioon, kykyyn asettaa itselle tavoitteita, innostukseen ja positiivisiin tunteisiin. Ja vaikka mihin muuhun.

Työn tuunaus vähentää uupumisoireita, negatiivisia tunteita ja tylsistymistä työstä. Haluaisitko omaan työpaikkaasi tällaisia työntekijöitä ja kollegoita? Haluaisitko itse olla sellainen? No ehkä.

Varoituksen sanaksi sellainen muistutus, että työn tuunaaminen ei kuitenkaan suojaa kuormittumisen kokemukselta. Työn tuunaajat harvemmin uupuvat, sitä estää aito innostus ja mahdollisuus autonomiaan työssä, mutta rajansa kullakin ja oma elämänsä myös kullakin siellä työn ulkopuolella. Suosittelen tuunaamaan omaa työtä pienin askelin ja realistisesti.

Työn tuunaaminen on mielestäni oiva väline uran ja oman kehittymisen pohdintaan. Se antaa välineitä tilanteissa, joissa itse ei oikein tiedä, mihin suuntaan etenisi. Työssäni kohtaan paljon ihmisiä, jotka kaipaavat jotain uudistusta työhönsä, mutta eivät ole varmoja, miten se tapahtuisi. Me olemme kaikki uteliaita, oppimishaluisia ja vaihtelusta pitäviä. Työuran piristämisen ei tarvitse olla pelkästään HR-henkilöstön tai esimiesten tehtävä, vaan jokainen voi siihen osallistua omalla panoksellaan.
Blogisarjan seuraavassa jaksossa kerron lopputyöni tuloksista, pysy linjoilla!

 

Päivi Montgomery – Career Coach, jonka salainen intohimo on pläräillä tieteellisiä artikkeleita liittyen työelämään ja psykologiaan, mutta vain silloin, kun kukaan ei ole näkemässä.

Kirjoittaja: Päivi Montgomery  Päivi Montgomery