Kestävien työurien puolesta

ma 6. marraskuuta 2017 15.29.00

Elina Koskelan blogi on julkaistu aiemmin hänen postauksena LinkedInissä 3.11.2017.

Olen lähiaikoina törmäillyt kiihtyvällä tahdilla kirjoituksiin ja keskusteluihin, joissa työelämän muutos ja sen seurannaisvaikutukset ovat joltain näkökulmalta mukana. Työskentely rekrytointien ja uracoachigin parissa on herättänyt kiinnostukseni työelämän uutta metataitoa - Työuran hallintaa - kohtaan.

Työuramme tulevat jaksottumaan vaiheisiin, joissa olemme perinteisissä työsuhteissa, teemme alihankintana projekteja tilaajille, työskentelemme yrittäjänä verkostoissa tai olemme työpaikkojen välissä ilman työtä.

Meille yksilöille on eduksi osata rakentaa kestäviä työuria itsellemme. Mutta miten tehdään kestäviä työuria ja työssään onnellisia ihmisiä. Löysin nämä neljä ulottuvuutta. Miten Te ajattelette?

 1. Tunne itsesi. Tiedosta vahvuutesi ja kehittymisalueesi, niin pystyt hakeutumaan tehtäviin, joissa työn ja työntekijän vahvuudet sopivat yhteen.
   
 2. Kehitä itseäsi ja osaamistasi. Ota vastuu kilpailukykyisen osaamisen ylläpidosta. Huolehdi, että olet ammatillisesti haluttava työntekijä.
   
 3. Tunne työmarkkinoiden ja työnhaun logiikka. Ole tietoinen, missä tarvitaan osaamistasi ja mitkä ovat keskeiset työllistymisen kanavat.
   
 4. Turvaa balanssi työn ja muun elämän välillä. Pyri huolehtimaan, että elämänhallinnan osa-alueet työ, terveys, ystävät ja perhe, pysyvät tasapainossa. Oman vireen ja energian johtaminen sekä mahdollisuus kokea yhteenkuuluvuutta ja tehdä hyvää muille ovat tärkeitä tasapainoisen elämän osasia.

Kirjoittaja: Elina Koskela Elina Koskela