Hakijakokemus - ennen ja jälkeen tervetulon

ma 28. toukokuuta 2018 12.50.00

Kevät on merkinnyt minulle uutta työnantajaa ja uusia kollegoita sekä tietysti mielenkiintoisia työtehtäviä! Moni on ehtinyt kysyä, miltä uusi vaikuttaa - mikä fiilis? Kerro nyt! Vastaus on ollut helppo antaa. Oikein hyvältä vaikuttaa – ennen ja myös jälkeen tervetulon!

Tomi Viitalan blogi on julkaistu aiemmin hänen postauksena LinkedInissä 23.5.2018.

Erinomaisen hakijakokemuksen äärellä on hyvä pysähtyä hetkeksi: Miten odotuksista ja mielikuvista rakentui erinomainen hakijakokemus? Mitkä asiat ovat tehneet vaikutuksen ja miten lämmin vastaanotto on ohjannut tekemisen fokusta?

Odotukset ja mielikuvat uudesta

Odotukset ja mielikuvat uudesta työnantajasta voivat rakentua monella tapaa, vaikkapa kuten minulla, keskustelussa mentorini kanssa. Hänen mielikuvansa yrityksestä olivat syntyneet vuosien takaisesta työnhakuprosessista: ”Ovat rekrytoinnin ammattilaisia - hyvät prosessit - pitävät hyvää huolta henkilöstöstä!”

Odotukset olivatkin korkealla, kun päätin lähteä katsomaan uusia mahdollisuuksia ja tutustumaan uuteen yrityskulttuuriin sekä ihmisiin.

Viestinnän selkeys, ajantasaisuus ja nopeus tekivät suuren vaikutuksen

Heti alusta alkaen viestintä oli ajantasaista ja selkeää. Erikseen nimetyn yhteyshenkilön kautta sain ajantasaista tietoa prosessin etenemisestä ja aikataulut sovittiin joustavasti kalenteriin sopivaksi.

Hakuprosessin edetessä kävin johdon haastatteluissa ja pääsin myös esittäytymään johtoryhmälle. Kohtaamisissa käytiin läpi odotuksiani uutta tehtävää ajatellen - keskusteltiin yrityksen arvoista ja toimintaperiaatteista. Keskustelua käytiin hyvässä vuorovaikutuksessa ja sain myös itselleni arvokasta palautetta henkilöarviointiin perustuen.

Hyvä rekrytointiprosessi kulki hallitusti eteenpäin - kokemus oli kuin aikataulun mukaan kulkevassa junamatkassa, jossa kuljetaan väliasemalta toiselle, kohti määränpäätä.

Tervetuloa uuteen tiimiin!

Tarve ja tekijä löysivät toisensa ja uusiin kollegoihin tutustuminen aloitettiin heti, ennen varsinaista työn aloitusta. Tämä loi mukavaa odotusta ja yhteistä pohjaa aloitushetkeen.

Ensimmäinen työaamu oli merkityksellinen ja mieleenpainuva. Kukkakimppu tervetuloa-kortin kera olivat uutta odottamassa ja työvälineet olivat valmiina. Muistiin jäi erityisesti uusien kollegoiden lämmin vastaanotto. Se tuntui hyvältä ja teki vaikutuksen!

Fiksussa perehdytyksessä uutta tietoa ei kaadeta kerralla

Mistä tiedon löytää ja keneltä voi kysyä – ovat uuden työntekijän mielessä olevat kysymykset. Fiksussa perehdytyksessä uutta tietoa ei kaadeta kerralla, vaan pikemminkin ohjataan tiedon lähteille. On ollut hienoa kokea etukäteen suunniteltu ja kalenteroitu perehdytysohjelma, jossa on ollut kuitenkin sopivasti vapautta suunnitella itse.

Tuloksekkaassa tiimissä on avoimuutta, arvoja ja arvostusta

Samalla arvopohjalla, avoimesti ja toisiaan arvostaen toimiva tiimi osaa toimia myös uuden pelikaverin vastaanottamisen yhteydessä.

Avoimuus näkyy ulospäin. Uudesta ollaan kiinnostuneita, otetaan vastaan avoimesti, kysytään ja kuunnellaan - lähdetään rakentamaan yhteistä tarinaa eteenpäin.

Arvot mitataan arjessa. On upeaa havaita yrityksen arvojen mukaista toimintaa heti ensimmäisestä työpäivästä lähtien, keskusteluissa ja kohtaamisissa uusien työkavereiden kanssa.

Arvostus syntyy usein siitä, että kokee olevansa tarpeellinen ja että omalla työpanoksella on merkitystä. Aidon arvostuksen voi kuulla puheessa, esimerkiksi siinä miten tiimissä keskustellaan onnistumisista.

 
Kun hakuprosessin aikana syntyneet mielikuvat ja odotukset kohtaavat arjen tekemisen kanssa - syntyy erinomainen hakijakokemus!

Lämmin vastaanotto ohjaa ajatukset ja tekemisen tärkeimmän kysymyksen äärelle: miten itse voin parhaiten auttaa tiimiä onnistumaan?

Mukavaa kesää kaikille, laitetaan hyvät käytännöt jakoon!

Kirjoittaja: Tomi Viitala  Tomi Viitala